Брисел и Вашингтон неће бојкот

Поделите:

Из престоница ЕУ и САД стигле поруке да се не слажу са идејом о напуштању институција и игнорисању избора. Маја Коцијанчич: Дебате се воде у парламенту

ЗАЦЕМЕТИРАНА идеја опозиционог блока Савеза за Србију да изборе и парламент треба бојкотовати почела је да се крњи после порука из Брисела и Вашингтона да неучествовање у раду Скупштине, али и позив бирачима да не иду на гласање – нису прихватљиви.

Такође, рачуница да излазност гласача тешко може да иде испод 40 одсто, што би значило да је бојкот успео, тешко је достижна, па се у незваничним разговорима представника СзС помиње и одустајање од целе акције.

Говорећи о протестима у српским градовима, Подгорици и Тирани, Маја Коцијанчич, портпаролка шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, у понедељак је поручила:

– Наглашавамо да је парламент место где треба да се воде дебате. Мирно изражавање ставова на протестима основно је право грађана.

Готово истовремено, председник Народне странке Вук Јеремић паковао је кофере за одлазак у Вашингтон. Како је сам најавио, једна од тема разговора са представницима америчке администрације биће и став САД да не подржавају бојкот избора.

Према речима аналитичара Дејана Вука Станковића, Брисел и Вашингтон шаљу једну врсту поруке да “опозиција са таквом критиком власти не може да наиђе на разумевање и да сценарио политичке борбе из деведесетих није сада прихватљив”.

Иста таква порука дошла би и из Москве и Пекинга да су их питали. Јасно је да је начин на који опозиција критикује мало бучније фалширање. Не треба нико Вашингтону и Бриселу да објашњава шта су демократија и аутократски режим, јер они то врло добро знају. Опозиција је ирационална у захтевима, а њихов једини став је да буду против Александра Вучића. А, свима је јасно да стање ствари није онакво каквим га опозиција представља – каже Станковић за “Новости”.

Осим међународног фактора, који ће вероватно бити и пресудан, има још много разлога на листи због којих би од бојкота могло да се одустане. Партије које имају развијену инфраструктуру и профилисано бирачко тело, попут ДС, Двери, па и Народне странке, могу да претрпе штету уколико их не буде било на гласачким листићима и потпуно остану ван политичке сцене. Такође, бојкот може да буде успешан само ако на биралишта изађе мање од 40 до 45 одсто бирача. С обзиром на то да ће део опозиције, која је мимо Савеза за Србију, сигурно ићи на биралишта, попут радикала, ЛДП, ЛСВ, ДСС, СПАС, велико је питање хоће ли он имати било каквог смисла.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић указује да је бојкот избора мач са две оштрице и да је већи тест за оне који бојкотују него за власт.

– Странке које не изађу на изборе, а не успеју драстично да оборе излазност, потписале су себи смртну пресуду. Политички су постале мртве. Лако је Драгану Ђиласу да се залаже за бојкот, јер нема шта да изгуби. Њему је чак и у интересу да навуче што више опозиционих партија да се униште, па да он добије простор за своју странку – каже Анђелковић. – Међутим, партије које имају инфраструктуру и јаке локале, када мало размисле, увидеће да бојкотом само раде против себе. Ако не успеју да повуку огроман број грађана у бојкот, рецимо Демократска странка и друге сличне партије би биле потпуни губитници.

ЕВЕНТУАЛНИ бојкот избора и бојкот парламента унутрашње су ствари Србије које би требало у обзир да узму грађани и челници земље, речено је Слободној Европи у Амбасади САД.

Како се наводи, САД су утемељене на начелу власти чија праведност почива на сагласности грађана, а демократски легитимитет стиче кроз периодичне слободне и поштене изборе:

– Да бисмо боље разумели српско друштво, сусрећемо се с представницима широког спектра политике и друштва. Охрабрујемо грађане да у потпуности учествују у свим аспектима демократског друштва.

БУНЕ СЕ И ПОСЛАНИЦИ

ДЕО посланика Скупштине из Савеза за Србију није одушевљен идејом да се не учествује у заседањима, јер је то место где имају прилику да дискутују. Зато неки “трибуни”, рецимо, одлазе на седнице одбора. А, многи су износили став да столице не треба да остају празне када су на дневном реду битне теме.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here