Brisel i Vašington neće bojkot

Podelite:

Iz prestonica EU i SAD stigle poruke da se ne slažu sa idejom o napuštanju institucija i ignorisanju izbora. Maja Kocijančič: Debate se vode u parlamentu

ZACEMETIRANA ideja opozicionog bloka Saveza za Srbiju da izbore i parlament treba bojkotovati počela je da se krnji posle poruka iz Brisela i Vašingtona da neučestvovanje u radu Skupštine, ali i poziv biračima da ne idu na glasanje – nisu prihvatljivi.

Takođe, računica da izlaznost glasača teško može da ide ispod 40 odsto, što bi značilo da je bojkot uspeo, teško je dostižna, pa se u nezvaničnim razgovorima predstavnika SzS pominje i odustajanje od cele akcije.

Govoreći o protestima u srpskim gradovima, Podgorici i Tirani, Maja Kocijančič, portparolka šefice diplomatije EU Federike Mogerini, u ponedeljak je poručila:

– Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate. Mirno izražavanje stavova na protestima osnovno je pravo građana.

Gotovo istovremeno, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pakovao je kofere za odlazak u Vašington. Kako je sam najavio, jedna od tema razgovora sa predstavnicima američke administracije biće i stav SAD da ne podržavaju bojkot izbora.

Prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, Brisel i Vašington šalju jednu vrstu poruke da “opozicija sa takvom kritikom vlasti ne može da naiđe na razumevanje i da scenario političke borbe iz devedesetih nije sada prihvatljiv”.

Ista takva poruka došla bi i iz Moskve i Pekinga da su ih pitali. Jasno je da je način na koji opozicija kritikuje malo bučnije falširanje. Ne treba niko Vašingtonu i Briselu da objašnjava šta su demokratija i autokratski režim, jer oni to vrlo dobro znaju. Opozicija je iracionalna u zahtevima, a njihov jedini stav je da budu protiv Aleksandra Vučića. A, svima je jasno da stanje stvari nije onakvo kakvim ga opozicija predstavlja – kaže Stanković za “Novosti”.

Osim međunarodnog faktora, koji će verovatno biti i presudan, ima još mnogo razloga na listi zbog kojih bi od bojkota moglo da se odustane. Partije koje imaju razvijenu infrastrukturu i profilisano biračko telo, poput DS, Dveri, pa i Narodne stranke, mogu da pretrpe štetu ukoliko ih ne bude bilo na glasačkim listićima i potpuno ostanu van političke scene. Takođe, bojkot može da bude uspešan samo ako na birališta izađe manje od 40 do 45 odsto birača. S obzirom na to da će deo opozicije, koja je mimo Saveza za Srbiju, sigurno ići na birališta, poput radikala, LDP, LSV, DSS, SPAS, veliko je pitanje hoće li on imati bilo kakvog smisla.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje da je bojkot izbora mač sa dve oštrice i da je veći test za one koji bojkotuju nego za vlast.

– Stranke koje ne izađu na izbore, a ne uspeju drastično da obore izlaznost, potpisale su sebi smrtnu presudu. Politički su postale mrtve. Lako je Draganu Đilasu da se zalaže za bojkot, jer nema šta da izgubi. Njemu je čak i u interesu da navuče što više opozicionih partija da se unište, pa da on dobije prostor za svoju stranku – kaže Anđelković. – Međutim, partije koje imaju infrastrukturu i jake lokale, kada malo razmisle, uvideće da bojkotom samo rade protiv sebe. Ako ne uspeju da povuku ogroman broj građana u bojkot, recimo Demokratska stranka i druge slične partije bi bile potpuni gubitnici.

EVENTUALNI bojkot izbora i bojkot parlamenta unutrašnje su stvari Srbije koje bi trebalo u obzir da uzmu građani i čelnici zemlje, rečeno je Slobodnoj Evropi u Ambasadi SAD.

Kako se navodi, SAD su utemeljene na načelu vlasti čija pravednost počiva na saglasnosti građana, a demokratski legitimitet stiče kroz periodične slobodne i poštene izbore:

– Da bismo bolje razumeli srpsko društvo, susrećemo se s predstavnicima širokog spektra politike i društva. Ohrabrujemo građane da u potpunosti učestvuju u svim aspektima demokratskog društva.

BUNE SE I POSLANICI

DEO poslanika Skupštine iz Saveza za Srbiju nije oduševljen idejom da se ne učestvuje u zasedanjima, jer je to mesto gde imaju priliku da diskutuju. Zato neki “tribuni”, recimo, odlaze na sednice odbora. A, mnogi su iznosili stav da stolice ne treba da ostaju prazne kada su na dnevnom redu bitne teme.

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here