Brisel prisiljava Mađarsku da ublaži stav prema NVO koje se finansiraju iz inostranstva

Podelite:

EVROPSKA unija je danas pokrenula pravne mere protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o nevladinim organizacijama finansiranim iz inostranstva.

Evropska komisija je saopštila da bi zakon usvojen u mađarskom parlamentu u junu mogao da onemogući nevladine organizacije „da dobijaju sredstva“ i da će „ograničiti njihovu sposobnost da nastave sa radom“.

Komisija je takođe preduzela novi korak u drugoj prekršajnoj proceduri protiv Mađarske, pokrenutoj u aprilu zbog usvajanja amandmana na mađarski Zakon o višem obrazovanju, zbog kojih bi budimpeštanski Centralnoevropski univerzitet mogao da bude primoran na zatvaranje ili odlazak iz Mađarske.

Evropska komisija je saopštila da nije promenila zaključke o mađarskom Zakonu o višem obrazovanju, te da i dalje smatra da on nije u skladu sa standardima EU po pitanju akademskih sloboda i prava na obrazovanje.

Oba zakona su deo kampanje mađarske vlade protiv američkog milijardera mađarsko-jevrejskog porekla Džordža Soroša.

On je osnovao CEU 1991. godine, a njegove fondacije za otvoreno društvo pomažu mnoge nevladine organizacije koje su na udaru novog zakona. Sorošev ideal otvorenog društva u suprotnosti je sa namerom mađarskog premijera Viktora Orbana da pretvori tu zemlju u „neliberalnu državu“.

Prema novom zakonu, udruženja građana koja iz inostranstva dobijaju više od 26.700 dolara moraju da se registruju pred sudom, da pruže detaljne podatke o donatorima koji daju više od 1.850 dolara i da na svojim sajtovima i publikacijama navedu da se finansiraju iz inostranstva.

Mađarska vlada je saopštila da želi da osigura transparentnost rada nevladinih organizacija, a da one koje se zalažu za prava tražilaca azila, poput mađarskog Helsinškog komiteta, rade protiv mađarskih interesa.

Mađarska ima rok od mesec dana da odgovori na argumente Evropske komisije, koja bi oba slučaja mogla da iznese pred Evropski sud pravde.

Beta

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here