Бриселски Политико: Хрвати руше јединство Европске уније

Поделите:

Хрватска користи преговоре о изласку Велике Британије из Европске уније да британско тржиште учини отвореним за своје раднике, пише бриселски Политико.
Како се наводи, званични Загреб је тражио од Брисела да се кроз преговоре омогући Хрватима да живе и раде у Британији од следећег лета и да тиме стекну бенефиције које ће имати држављани земаља чланица Европске уније, када Британци напусте тај блок, верује се 2019. године.

“За разлику од грађана преосталих 26 држава ЕУ, Хрвати немају аутоматско право да живе и раде у Британији, због привремених рестрикција које су уведене после уласка Хрватске у ЕУ 2013. године. Оне су на снази до 30. јуна 2018. године, а Лондон би могао да их продужи за две године“, наводи Политико.

Уколико се то догоди, додаје се, Хрвати не би могли да имају корист од понуде британске премијерке Терезе Меј за “решеним статусом грађана ЕУ“, после Брегзита.

“Права грађана су веома важна за Хрватску, као и специфична позиција у односу на слободу кретања радника“, навела је саветница премијера Андреја Пленковића Маја Богдан.

Та тема је била на столу и када је прошле јесени главни преговарач ЕУ у случају Брегзита Мишел Барније посетио Загреб, али је питање досегло драматичан ниво у каснијим консултацијама.

“Хрватски демарш, за сада лимитиран на дипломатске разговоре иза затворених врата, рани је сигнал да специфични захтеви појединих држава чланица излазе на површину и током раних преговора и додатно компликују све. То сугерише да тражена кохезија у ЕУ можда неће потрајати. На папиру, Хрватска не може да блокира договор са Британијом јер је за постизање коначног договора неопходна квалификована већина држава чланица, а не консензус. За сада, Загреб не прети Бриселу, али несагласје у ЕУ носи политички проблем и могао би Лондону да да ветар у леђа да изнесе нове захтеве“, додаје Политико.

Истиче се и да је Барније инсистирао да би било какав договор о Брегзиту морао једнако да третира све грађане Европске уније, али му је Пленковић рекао да је то немогуће, све док Лондон не укине рестрикције Хрватској.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here