Британци из Еуфора руше Додика!

Поделите:

ВОЈНООБАВЕШТАЈНИ вод у оквиру Еуфора прикључио се, под фирмом спречавања руског утицаја у региону, акцији рушења председника Републике Српске Милорада Додика с власти, уочи предстојећих општих избора у Босни и Херцеговини – наводе извори “Новости” из обавештајних кругова.

Како преносе наши саговорници, припадници овог вода распоређени су широм БиХ – у Мостару, Бихаћу, Тузли и Добоју, са циљем праћења и надлегања избора. Опремљени су, према сазнањима “Новости”, техником за прислушкивање и другом савременом опремом.

Водећу улогу у обавештајном рату против Додика и актуелног руководства РС, према нашим информацијама, има британска служба МИ6, која се инфилтрирала у представништва међународних организација. Још у јуну ове године у БиХ је, са Острва, на захтев оперативног команданта Еуфора Џејмса Еверарда, дошло 40 војника и официра, наводно са циљем да се унапреде капацитети снага ЕУ. Реч је, међутим, у великој мери, о официрима обавештајцима, а главни циљ им је утицај на исход избора у БиХ.

Слабљење утицаја Додика пред гласање део је широке акције Запада на “сузбијању малигног утицаја Русије”. Трн у оку западних сила у РС представљају Додикове блиске везе са председником Руске Федерације Владимиром Путином и његово противљење чланству БиХ у НАТО. Британски обавештајци се надају да би његовим поразом отворили пут мекшем ставу новог руководства Српске према приближавању западној војној алијанси, али и удаљавању од Москве.

Према једном до сценарија, за слабљење утицаја Додика могли би да буду злоупотребљени протести покрета “Правда за Давида”. Помиње се могућност инсценираних нереда, како би се изазвала реакција полиције. То би, према плану, требало да доведе до међународне и медијске осуде, па чак и до војног ангажовања Еуфора.

О степену умешаности Британаца у политички живот и изборе у БиХ говоре и информације о којима су “Новости” већ писале – да њихове службе асистирају обавештајној служби БиХ у прислушкивању Додика. У оквиру те акције, под кодним именом “Ушће”, МИ6 пружа логистичку подршку колегама из ОБА. Додик је недавно и потврдио да је, према његовим сазнањима, под мерама ОБА више од годину и по.

И председник Србије Александар Вучић недавно је говорио о улози страних држава у БиХ и најавио да ће, после гласања заказаног за недељу, изнети “фрапантне доказе о најбруталнијем мешању појединих западних сила у изборе у РС”.

КАЗNA 2.500 ЕВРА Централна изборна комисија БиХ је казнила кандидата СНСД за члана Председништва БиХ из РС Милорада Додика са 5.000 конвертибилних марака (око 2.500 евра) због говора мржње током предизборне кампање. Додиков СНСД је кажњен са 7.000 КМ.

Главни извођачи свих британских акција у вези са изборима у БиХ су Ентони Монктон и Џорџ Базби, који су у балканским обавештајним “играма” присутни још од 5. октобра 2000. Монктон је, према обавештајним подацима, био један од кључних људи који су деведесетих година учврстили мрежу МИ6 у земљама бивше Југославије. Још од 1987, када се прикључио МИ6, уз кратко службовање у Женеви, готово читаву каријеру био је фокусиран на простор југоисточне Европе. У Загребу је радио од 1996. године, а у Београд је стигао пред октобар 2000, и ту остао наредне четири године.

Приписују му се заслуге за рушење Слободана Милошевића, али и надгледање његовог хапшења и изручења, а индиректно се доводио у везу чак и са атентатом на премијера Зорана Ђинђића.

Велико искуство има и његов сарадник Џорџ Базби, који је био директно укључен у најважније догађаје у земљама бивше Југославије последњих деценија. Он је у Београд дошао 1992, три године након што је започео службу у МИ6. Убрзо је постао шеф мисије британске обавештајне службе у Бечу, која је представљала главни центар за средњу Европу и Балкан. Његова улога, наводно, била је организовање и слање финансијске помоћи опозицији и невладином сектору у Србији током деведесетих година.

Протести у Бањалуци

ЦЕНТАР “ЦРНИХ ОПЕРАЦИЈА”

ПРЕМА тврдњама председника РС Милорада Додика, база Бутмир код Сарајева, где је стационирано 2.000 припадника европских безбедносних снага, представља прихватилиште за “црне операције”. Додик тврди да је намера Запада да од БиХ створи централизовану земљу и да му у томе смета јака Република Српска.

База Бутмир код Сарајева

ОВО ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА СПАС СРПСКЕ

ПРЕДСТОЈЕЋЕ изборе у РС треба схватити као референдум чије је питање: “Да ли желите да сачувате Републику Српску?”, рекао је чувени редитељ Емир Кустурица.

– Ако је одговор “да”, онда упишите Милорад Додик и Жељка Цвијановић, јер бирање противкандидата води у наручје Бакира Изетбеговића и његовог накарадног поимања секуларне државе – истакао је Кустурица у поруци грађанима РС уочи избора.

У изјави за Срну, нагласио је да ће он у недељу, 7. октобра, гласати за Додика и Цвијановићеву:

– Република Српска, вођена Додиковом руком, без правог приступа светском финансијском капиталу, показује резултате одрживе регије и способност да управља својом будућношћу.

Кустурица се запитао шта могу да чине грађани и сељаци у Српској:

– Да се прво сете Бањалуке од пре 15 година и упореде је са овом данас, да преброје километре модерних саобраћајница, болнице које су направљене и да схвате како је то направио домаћин Додик и његови људи.

Кустурица је рекао да, када се буде “заокруживало оно што треба”, треба имати на уму пропали 5. октобар у Београду и сетити се онога што нам не треба – обојене револуције у Украјини у којој је горео Мајдан, а снајперисти доведени са стране запалили ватру и убијали људе:

– Један рат је иза нас, не треба нам нови. Треба га избећи, а време у којем живимо пред нас ће постављати велике, некада нерешиве проблеме, и нећемо их решити без наше регионалне државе. Јер, када је нисмо имали, падали смо под нож – поручио је Кустурица.

(С. М.)

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here