Британци упозоравају на ризик од оживљавања идеје “Велике Албаније”

Поделите:

ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану, јер лидери Уније на самиту у јуну треба да одлуче о приступним преговорима са Албанијом и Северном Македонијом – наводи Фајненшел тајмс

Европска унија не би требало да одустане од Балкана, а неиспуњена обећања о чланству би могла да ослабе умерене и реформске струје у региону, оценио је данас британски лист Фајненешел тајмс.

ЕУ би могла да учини једну историјску грешку на Балкану, јер лидери Уније на самиту у јуну треба да одлуче о приступним преговорима са Албанијом и Северном Македонијом. Одлука треба да буде једногласна, али неке земље попут Француске и Холандије оклевају са наредном фазом проширења Уније, навео је ФТ.

Французи желе да се ЕУ фокусира на своје реформе, јачање зоне евра и избегавање мера које би могле да јачају националистичке и популистичке струје. Међутим, то би могло да се окрене против Уније која сматра да Балкан држи под контролом, сматра ФТ. Британски лист наводи пример решавања спора између Северне Македоније и Грчке, чиме је Скопље показало да одустаје од ултранационализма претходника. Народ Северне Македоније можда ће се запитати да ли ће ЕУ икада отворити своја врата ако храбра дипломатија и вешто управљање националним димензијама конфликта око имена не буду награђени приступним преговорима, навео је лист

Такво кашњење би одложило реформе у Северној Македонији, поткопало борбу против корупције и организираног криминала, а то би могло да оживи и македонски шовинизам, оцењује лист.

– Ако врата ЕУ остану затворена, умерене струје могу да буду дискредитоване. Међутим, постоји и опасност да врата буду отворена Северној Македонији, а Албанија буде остављена да још чека. Таква иницијатива би бацила уље на вратру паналбанског национализма – наводи ФТ и додаје да би постојао ризик од експлицитнијег оживљавања идеје “Велике Албаније”.

Британски лист у даљој анализи сматра да би такав сценарио додатно подрило напоре о решавању питања између Београда и Приштине и појачало тензије између Бошњака, Хрватска и Срба у БиХ.

– Ако се појача регионална нестабилност због стидљивости ЕУ, тада ће се створити погодно тло за страно мешање”, додаје лист наводећи утицаје Русије, Турске и Kине. Они који критикују проширење ЕУ у праву су кад кажу да је у балканским земљама квалитет демократије и правне државе нижи у односу на норме ЕУ. Али ће поверење региона у ЕУ и ентузијазам њеног народа за тешке реформе неопходне за чланство, бити умањени ако ЕУ на самиту у јуну не упути позитиван сигнал – додао је британски лист.

(Телеграф.рс/Бета)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here