Британска амбасадорска у УН: Има важнијих тема од Косова

Поделите:

Британска амбасадорка у Уједињеним нацијама Карен Пирс изјавила је вечерас да, иако питање Косова остаје важно оно не захтева више редовне седнице СБ УН, али је додала да су у току разговори са српском и руском страном о циљевима и модалитетима таквих састанака.

Упитана да ли ће се ситуација на Косову наћи на агенди СБ УН у току председавања Велике Британије, она је рекла да је став њене земље као председавајуће СБ УН у августу, али и на међународном нивоу, да Савет безбеднсти треба да се фокусира на најважнија питања у свету, а да је Косово важно европско и регионално питање, али и да више, након 19 година, не постоји интензитет проблема који би захтевао редовне седнице о тој теми.

Додала је да су у току разговори са представницима Србије и Русије о томе који би био циљ редовних састанака о Косову и како би они изгледали, али да још нису дошли до закључка, те да се разговори настављају.

„Циљ је адекватан закључак, па ћемо се онда вратити у СБ”, поручила је Пирсова, одговарајући на питање дописника Ал Џазире из Сарајева.

Она је додала да је најважније да Београд и Приштина, како је рекла – Србија и Косово, могу да напредују уз помоћ Европске уније, која им већ помаже да нормализују односе.

„Само уз нормализацију односа могу да постигну напредак ка интеграцији у ЕУ. То је од кључне важности за оба народа, као и економија. Охрабрила бих обе престонице да дају све од себе и уложе све напоре, да раде с посредником ЕУ, како би нормализовале односе”, поручила је Пирсова.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here