Britanska ambasadorska u UN: Ima važnijih tema od Kosova

Podelite:

Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs izjavila je večeras da, iako pitanje Kosova ostaje važno ono ne zahteva više redovne sednice SB UN, ali je dodala da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih sastanaka.

Upitana da li će se situacija na Kosovu naći na agendi SB UN u toku predsedavanja Velike Britanije, ona je rekla da je stav njene zemlje kao predsedavajuće SB UN u avgustu, ali i na međunarodnom nivou, da Savet bezbednsti treba da se fokusira na najvažnija pitanja u svetu, a da je Kosovo važno evropsko i regionalno pitanje, ali i da više, nakon 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtevao redovne sednice o toj temi.

Dodala je da su u toku razgovori sa predstavnicima Srbije i Rusije o tome koji bi bio cilj redovnih sastanaka o Kosovu i kako bi oni izgledali, ali da još nisu došli do zaključka, te da se razgovori nastavljaju.

„Cilj je adekvatan zaključak, pa ćemo se onda vratiti u SB”, poručila je Pirsova, odgovarajući na pitanje dopisnika Al Džazire iz Sarajeva.

Ona je dodala da je najvažnije da Beograd i Priština, kako je rekla – Srbija i Kosovo, mogu da napreduju uz pomoć Evropske unije, koja im već pomaže da normalizuju odnose.

„Samo uz normalizaciju odnosa mogu da postignu napredak ka integraciji u EU. To je od ključne važnosti za oba naroda, kao i ekonomija. Ohrabrila bih obe prestonice da daju sve od sebe i ulože sve napore, da rade s posrednikom EU, kako bi normalizovale odnose”, poručila je Pirsova.

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here