Britanska kompanija Cambridge Analytica mešala se u izbore u preko 200 zemalja

Podelite:

OTKRILO se da se britanska analitička kompanija Cambridge Analytica mešala u izborne procese širom sveta i da je za to koristila davanje mita i ocrnjivanje „nanišanjenih“ kandidata preko interneta.

Ceo Zapad klikće o „ruskim hakerima“ koji su navodno pomogli Donaldu Trampu i organizatorima Bregzita – ne navodeći ni jedan realan dokaz – da ovi lažni analitičari su se svojim „sportom“ nekažnjeno bavili godinama. A i sada su se našli na udaru samo zato što su, po svemu sudeći, realno, pomagali Trampovom izbornom štabu.

U svakom slučaju, to se tvrdi u u istraživanju britanskog telekanala Channel-4.

Novinar telekanala sretao se sa saradnicima Cambridge Analytica predstavljajući se kao „klijent“ zainteresovan da utiče na izbore u Šri Lanki. Sve je trajalo od novembra prošle godine do januara 2018-te. I, sve je bilo tajno snimano.

Tako je, pored ostalog, snimljeno kako se bos Cambridge Analytica – Aleksander Niks – hvali da se njegova kompanija mešala u izbore u više od 200 zemalja, među kojima su Nigerija, Kenija, Češka i Argentina.

Niks je ispričao i po kom modelu su kompromitovani neki od učesnika izbora u tim i drugim zemljama:

„Predlagali smo takvom kandidatu veliku sumu novca za finansiranje njegove kampanje – snimali to , a potom činili neprepoznatljivim lice svog čoveka i video postavljali na internet“.

Telekanal navodi i da je Niks takvim kandidatima slao prostitutke.

Osim Niksa, „poslove“ su ugovarali i ekspert Aleks Tajler i izvršni direktor Mark Ternbul koji je ispričao da su kompromitujući materijali plasirani preko određenih sajtova i socijalnih mreža.

Po želji klijenata, Cambridge Analytica je nastupala preko „turista“ ili „studenata“

Nakon emitovanja rezultata istraživanja, Niks je istupio sa tvrdnjom da njegova kompanija ne podmićuje, ne plasira laži i ne šalje klijentima prostitutke.

Prethodno je The New York Times objavio da je Cambridge Analytica uspela da dođe do ličnih podataka preko 50 miliona korisnika Fejsbuka i da na osnovu njih stvori njihove „psihološke profile, da bi im slala političku reklamu i tako uticala na njihova glasanja na izborima.

Za sve ovo je koristila aplikaciju koju je napravio profesor sa Kembridža Aleksander Kogan iako je Fejsbuk tobože uspeo da delimično blokira njeno korišćenje.

Sada je nalog Cambridge Analytica na Fejsbuku blokiran.

Britanska komesarka za informisanje Elizabet Denam rekla je danas da koristi sve pravne mogućnosti da bi istražila kako su kompanije Kembridž analitika i Fejsbuk koristile lične podatke ljudi.

Denam želi sudski nalog za pretragu servera Kembridž analitike je koristila podatke „rudarene“ s Fejsbuka da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima 2016.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da je i Fejsbuk pod istragom i da je od te kompanije zatražila da ne radi sopstvenu reviziju korišćenja podataka Kembridž analitike, na šta je Fejsbuk pristao.

Denam navodi da je glavna optužba na račun Kembridž analitike to da je do ličnih podataka ljudi došla na neovlašćen način.

Nekadašnji saradnik te firme Kris Vajli potvrdio je da su podaci korišćeni za pravljenje psiholoških profila da bi birači dobijali prilagođene reklame i vesti.

Evropski parlament saopštio je da će povesti istragu o delovanju Cambridge Analytica.

A da nije bilo pružanju usluga Trampu u predsedničkoj kampanji 2106-te – pitanje je da li bi svega ovoga bilo.

Zapravo, pitanje je: da li bi afere uopšte bilo da je Cambridge Analytica radila za izborni štab Hilari Klinton…

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here