Британска служба најактивнија страна агенција у Србији

Поделите:

Додатна мотивација Британцима да утврде обавештајне позиције у овом поднебљу јесте и то што би политички утицај могао да им се смањи због изласка из ЕУ

Активност страних служби у Србији, али и у читавом региону, повећана је већ дуже од годину дана, а спекулише се да је у нашој земљи активно најмање 200 обавештајаца. О томе је, у неколико наврата, за Новости говорио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Он је тада објаснио да службе великих сила појачавају своје активности са циљем да се што боље позиционирају на простору Југоисточне Европе. Навео је и да су начини на које делују агентуре различити – од контакта са појединцима, до утицаја на различите групе у земљи и усмеравања појединих догађаја. Њихово деловање у Србији, према ранијим оценама државног врха, углавном није агресивно и много је више усмерено на Косово и Метохију, Босну и Херцеговину и, у једном периоду, Македонију.

Међу најактивнијим службама на овим просторима је британска МИ6, чије је деловање углавном усмерено на „сузбијање малигног утицаја Русије“ на Балкану. Они су, према сазнањима Новости о којима смо већ писали, инсталирали логистички обавештајни центар у Сарајеву из којег покривају регион, а реактивирана су и два њихова обавештајна центра у Београду. Додатна мотивација Британцима да утврде обавештајне позиције у овом поднебљу јесте и то што би политички утицај могао да им се смањи због изласка из Европске уније. Британска служба има тесне везе са обавештајном агенцијом БиХ, што је доспело у јавност након избијања афере са прислушкивањем Милорада Додика, али преко њега и кључних људи Србије, укључујући и председника Александра Вучића.

Осим на питање односа према Москви и Западу и покушаје да се Србија привуче на једну од ове две сукобљене стране, интересовање страних агената усмерено је и на решавање проблема Косова и Метохије.

 

 

 

standard.rs
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here