Британски професор: Свака особа у Србији треба да размишља како ће јој изгледати живот без ЕУ

Поделите:

ЕВРОПСКА унија бледи и нестаје и у сваком случају је чека озбиљна трансформација. У тој ситуацији, земље Западног Балкана, па и Србија међу њима, треба да размишљају о томе како изгледа живот – ван Европске уније.

Ово је једна од главних порука са предавања “После ЕУ: Од Брегзита до Балкана”, које је Британац Филип Канлиф, професор међународних односа са Универзитета у Кенту, у организацији Института за европске студије одржао у Београду.

Канлиф је цитирао Ивана Крастева, бугарског аутора књиге “Након Европе”, који је упоредио оно што се данас дешава у Европи са падом Совјетског Савеза, тврдећи да само Источноевропљани могу да схвате обим онога што се данас догађа у Европској унији. Нагласио је да аутор свакако није мислио да је ЕУ тоталитарна творевина, попут СССР-а, већ да нико није могао да претпостави како ће политика изгледати након СССР-а, изван оквира подељене Европе, изван оквира преговора Москве и Вашингтона.

“И сада имамо сличан процес – компликовано је замислити да све може да нестане тек тако, преко ноћи. И нико није у стању да се у потпуности припреми за то на како ће пост-ЕУ Европа изгледати”, рекао је Канлиф.

Говорећи о Западног Балкану у таквом окружењу, Канлиф је рекао да ће Европска унија ипак вероватно некако преживети, у некој форми – као што се и СССР преобратио у Заједницу независних држава.

Филип Канлиф

Цитирао је Тимоти Леса, бившег британског дипломату који је једно време радио у Бањалуци и Београду, а који данас предаје на Кембриџу и који предвиђа две опције за ЕУ: Или ће “тврдо језгро” ЕУ – Немачка, Француска и земље Бенелукса – направити чвршће интегрисано језгро ЕУ, или ће покушати да из ЕУ избаце Мађарску и Пољску, пошто те земље својим национализмима, можда уз Италију, угрожавају ЕУ.

          “ЕУ ће се значајно трансфромисати, или – нестати”

“Неки од тих процеса су већ започели, испаљени су први хици кроз одлуку Европског парламента о кажњавању тих земаља. Било како било, биће значајног реструктуирања Европске уније”, рекао је Канлиф и предвидео да ће се осипати и зона заједничке валуте и да ће опстати тек неколико земаља у Еврозони.

Како ће се то манифестовати на земље Западног Балкана, као што је и Србија, које још нису у ЕУ?

Канлиф сматра да свака особа на Западном Балкану треба да размишља како ће њихов живот изгледати изван Европске уније.

“И што пре људи почну да мисле на то – а мислим и на политичке лидере, и на грађанско друштво, и на појединце – то боље. Јер целокупна политика, као и у СССР-у својевремено, држи се унутар фиксираног оквира – да би се требало прикључити Европској унији и да постоји само један могући избор”, каже он тврдећи да се последњих година само то представља грађанима, уместо да им се понуди избор.

“Јер – не мислим да је чланство у изгледу, барем не скоро, а и кад буде – биће то чланство у сасвим различитој врсти организације, вероватно са много мање бенефита и користи него што је то био случај раније”, додаје.

         И даље потребно балансирање

             између Истока и Запада

„Мислим да је позиција Србије, и оваква  каква је сада, добро изабрана. Не желим да сугеришем да је спољна политика ове и претходних влада била посебно ефикасна – постоји простора за критике – али идеја балансирања између Истока и Запада, између Кине и Русије, и Запада, шире гледано – то је права ствар”, каже Канлиф и наглашава да је отварање за кинеске инвестиције у инфраструктуру начин да се избегне “смртоносна замка” и да је то прави пут којим треба ићи и интелигентан начин да се обезбеди економска корист за Србију у будућности.

Међутим, Калиф је поручио, називајући то парадоксом, да Србија, и поред пожељног одвајања од зависности од ЕУ, треба да уреди своје односе са Косовом и прихвати косовску независност, можда уз контроверзно територијално разграничење и замену територија. Признање би учинило да Србија не буде даље закачена за западну политику и да се одвоји од робовања прошлости, те да гледа у будућност. Иако је то веома компликовано, то треба урадити, поручио је он.

Говорећи о процесу иступања Велике Британије из Европске уније, Брегзиту, Канлиф је рекао да очекује да ће на крају бити постигнут споразум о начину изласка, између ЕУ и Британије. Оценио је да је популација на острву и даље мање-више подједнако подељена између два опречна става поводом изласка из блока, иако постоји доста драме и хаоса у земљи по том питању.

        http://infosrpska.ba

Поделите:

1 коментар

 1. ”ЗЛАТНИ БИЛТЕН:
  Не дозвољавамо!

  -Смирујемо крилне играче-
  Веза: Сабљом, немилосрдно!

  http://zlatnibilten.blogspot.com/2018/09/sabljom-nemilosrdno.html

  Не сносимо никакву одговорност у вези инпута ка нама да нисмо
  благовремено обавестили, да нисмо били стрпљиви, да смо пожурили и сл.
  Јер смо благовремено указивали, молили, тражили, чекали, имали разумевање….
  И тек после тога смо учинили што је било неопходно. А ми ништа не радимо без
  консултација. Са ким треба! Нас не занимају човечуљци на челима појединих
  држава или било које, укључив и Главну Државу света-Србију.
  Крилни играчи, Русија и Америка, су због дугогодишњих аплауза публике која
  није знала њихову праву улогу, сматрала је њих самосталним и важним, а у
  овом дугогодишњем такмичењу само је био Центарфор важан. Центарфор је
  била Енглеска. Више није!

  Ударено је на Центарфора, он се предао, и ту предају обнародовао преко
  Велике масонске ложе Енглеске, која је изјавила „Да је Косово Србија!“

  Крилни играчи као да су то пречули па наставили са проигравањем, и
  приказивањем да игра и даље траје.”?!

  ________________________________
  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here