Britanski profesor: Svaka osoba u Srbiji treba da razmišlja kako će joj izgledati život bez EU

Podelite:

EVROPSKA unija bledi i nestaje i u svakom slučaju je čeka ozbiljna transformacija. U toj situaciji, zemlje Zapadnog Balkana, pa i Srbija među njima, treba da razmišljaju o tome kako izgleda život – van Evropske unije.

Ovo je jedna od glavnih poruka sa predavanja “Posle EU: Od Bregzita do Balkana”, koje je Britanac Filip Kanlif, profesor međunarodnih odnosa sa Univerziteta u Kentu, u organizaciji Instituta za evropske studije održao u Beogradu.

Kanlif je citirao Ivana Krasteva, bugarskog autora knjige “Nakon Evrope”, koji je uporedio ono što se danas dešava u Evropi sa padom Sovjetskog Saveza, tvrdeći da samo Istočnoevropljani mogu da shvate obim onoga što se danas događa u Evropskoj uniji. Naglasio je da autor svakako nije mislio da je EU totalitarna tvorevina, poput SSSR-a, već da niko nije mogao da pretpostavi kako će politika izgledati nakon SSSR-a, izvan okvira podeljene Evrope, izvan okvira pregovora Moskve i Vašingtona.

“I sada imamo sličan proces – komplikovano je zamisliti da sve može da nestane tek tako, preko noći. I niko nije u stanju da se u potpunosti pripremi za to na kako će post-EU Evropa izgledati”, rekao je Kanlif.

Govoreći o Zapadnog Balkanu u takvom okruženju, Kanlif je rekao da će Evropska unija ipak verovatno nekako preživeti, u nekoj formi – kao što se i SSSR preobratio u Zajednicu nezavisnih država.

Filip Kanlif

Citirao je Timoti Lesa, bivšeg britanskog diplomatu koji je jedno vreme radio u Banjaluci i Beogradu, a koji danas predaje na Kembridžu i koji predviđa dve opcije za EU: Ili će “tvrdo jezgro” EU – Nemačka, Francuska i zemlje Beneluksa – napraviti čvršće integrisano jezgro EU, ili će pokušati da iz EU izbace Mađarsku i Poljsku, pošto te zemlje svojim nacionalizmima, možda uz Italiju, ugrožavaju EU.

          “EU će se značajno transfromisati, ili – nestati”

“Neki od tih procesa su već započeli, ispaljeni su prvi hici kroz odluku Evropskog parlamenta o kažnjavanju tih zemalja. Bilo kako bilo, biće značajnog restruktuiranja Evropske unije”, rekao je Kanlif i predvideo da će se osipati i zona zajedničke valute i da će opstati tek nekoliko zemalja u Evrozoni.

Kako će se to manifestovati na zemlje Zapadnog Balkana, kao što je i Srbija, koje još nisu u EU?

Kanlif smatra da svaka osoba na Zapadnom Balkanu treba da razmišlja kako će njihov život izgledati izvan Evropske unije.

“I što pre ljudi počnu da misle na to – a mislim i na političke lidere, i na građansko društvo, i na pojedince – to bolje. Jer celokupna politika, kao i u SSSR-u svojevremeno, drži se unutar fiksiranog okvira – da bi se trebalo priključiti Evropskoj uniji i da postoji samo jedan mogući izbor”, kaže on tvrdeći da se poslednjih godina samo to predstavlja građanima, umesto da im se ponudi izbor.

“Jer – ne mislim da je članstvo u izgledu, barem ne skoro, a i kad bude – biće to članstvo u sasvim različitoj vrsti organizacije, verovatno sa mnogo manje benefita i koristi nego što je to bio slučaj ranije”, dodaje.

         I dalje potrebno balansiranje

             između Istoka i Zapada

„Mislim da je pozicija Srbije, i ovakva  kakva je sada, dobro izabrana. Ne želim da sugerišem da je spoljna politika ove i prethodnih vlada bila posebno efikasna – postoji prostora za kritike – ali ideja balansiranja između Istoka i Zapada, između Kine i Rusije, i Zapada, šire gledano – to je prava stvar”, kaže Kanlif i naglašava da je otvaranje za kineske investicije u infrastrukturu način da se izbegne “smrtonosna zamka” i da je to pravi put kojim treba ići i inteligentan način da se obezbedi ekonomska korist za Srbiju u budućnosti.

Međutim, Kalif je poručio, nazivajući to paradoksom, da Srbija, i pored poželjnog odvajanja od zavisnosti od EU, treba da uredi svoje odnose sa Kosovom i prihvati kosovsku nezavisnost, možda uz kontroverzno teritorijalno razgraničenje i zamenu teritorija. Priznanje bi učinilo da Srbija ne bude dalje zakačena za zapadnu politiku i da se odvoji od robovanja prošlosti, te da gleda u budućnost. Iako je to veoma komplikovano, to treba uraditi, poručio je on.

Govoreći o procesu istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, Bregzitu, Kanlif je rekao da očekuje da će na kraju biti postignut sporazum o načinu izlaska, između EU i Britanije. Ocenio je da je populacija na ostrvu i dalje manje-više podjednako podeljena između dva oprečna stava povodom izlaska iz bloka, iako postoji dosta drame i haosa u zemlji po tom pitanju.

        http://infosrpska.ba

Podelite:

1 komentar

 1. ”ZLATNI BILTEN:
  Ne dozvoljavamo!

  -Smirujemo krilne igrače-
  Veza: Sabljom, nemilosrdno!

  http://zlatnibilten.blogspot.com/2018/09/sabljom-nemilosrdno.html

  Ne snosimo nikakvu odgovornost u vezi inputa ka nama da nismo
  blagovremeno obavestili, da nismo bili strpljivi, da smo požurili i sl.
  Jer smo blagovremeno ukazivali, molili, tražili, čekali, imali razumevanje….
  I tek posle toga smo učinili što je bilo neophodno. A mi ništa ne radimo bez
  konsultacija. Sa kim treba! Nas ne zanimaju čovečuljci na čelima pojedinih
  država ili bilo koje, uključiv i Glavnu Državu sveta-Srbiju.
  Krilni igrači, Rusija i Amerika, su zbog dugogodišnjih aplauza publike koja
  nije znala njihovu pravu ulogu, smatrala je njih samostalnim i važnim, a u
  ovom dugogodišnjem takmičenju samo je bio Centarfor važan. Centarfor je
  bila Engleska. Više nije!

  Udareno je na Centarfora, on se predao, i tu predaju obnarodovao preko
  Velike masonske lože Engleske, koja je izjavila „Da je Kosovo Srbija!“

  Krilni igrači kao da su to prečuli pa nastavili sa proigravanjem, i
  prikazivanjem da igra i dalje traje.”?!

  ________________________________
  Dragan Slavnić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here