Britanski Savez univerziteta i koledža objavio da i svaki belac ima pravo da sebe smatra – crncem

Podelite:

SVAKI čovek mora imati mogućnost da sebe identifikuje kao crnca, nezavisno od boje sopstvene kože i porekla – objavili su lideri britanskog Saveza univerziteta i koledža (UCU).

Do ovog stava u UCU su došli rešavajkući „sporno pitanje“ – mogu li muškarci sebe smatrati ženama „nezavisno od sopstvene anatomije“. Naprosto, odatle su krenuli dalje uz ovakvo obrazloženje:

„Naša pravila nas obavezuju da se borimo protiv svih formi diskriminacije, fanatizma i stereotipnog razmišljanja. UCU odavno svojim članovima dozvoljava da se smatraju crncima, invalidima, pripadnicima LGBT ili ženama“.

Neki su u samoj Britaniji već iskritikovali i ismejali poziciju Saveza univerziteta, nazvavši je „besmislenom demonstracijom levoliberalnog mišljenja pokupljenog po američkim studentskim kampusima“.

U samim Sjedinjenim Državama se „rasna samoidentifikacija“ pokazala veoma kontroverznom.

“Afrikanac” Entoni Lenon

Rejčel Dolezal morala je da podnese ostavku na funkciju predstavnika Nacionalne asocijacije za podršku progresu obojenog stavnovništva nakon što je utvrđeno da se godinama „lažno predstavljala kao Afroamerikanka“.

Britanski komičar Saša Baron Koen takođe je u SAD bio meta oštrih kritika zato što je jedan od njegovih `junaka` bio Ali Dži – beli Englez koji je sebe smatrao crncem.

U središtu `rasnog skandala` našao se i britanski glumac irskog porekla Entoni Lenon. On je dobijao pomoć od Umetničkog saveta namenjenu pripadnicima etničkih manjina, a sebe je `prodavao` za „iznova rođenog Afrikanca“.

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here