Британски Тајмс: “Џихадисти Исламске државе се вратили на Kосово, спремни да умру за калифат”

Поделите:

Британски Тајмс: “Џихадисти Исламске државе се вратили на Kосово, спремни да умру за калифат”

Британски лист “Тајмс” објавио је текст под називом “Џихадисти Исламске државе се вратили на Kосово, спремни да умру за калифат” у којем се наводи да је, према ономе што је познато властима у Приштини, од 2012. године 348 одраслих особа отишло у Сирију да се придруже Исламској држави.

Дневник наводи да су “многи погинули тамо, али многи су се и вратили”, а да “у одсуству кохерентног програма дерадикализације, (исламистички) затвореници излазе из затвора и остају и даље одани Исламској држави”.

Међу онима који су сада на слободи је и Фитим Љадровци, који је као 24-годишњак гледао како неког Сиријца везују за стуб и разносе га ракетним бацачем. Наводи се да је “убица био Љавдрим Мухаџери, озлоглашени косовски Албанац, који је био означен да представља међународну терористичку претњу пре него што је убијен дроном”.

“Kалифат није завршен. Његова прича је тек почела. Желим да створим Исламску државу на Kосову и радо ћу умрети у подршци за то”, рекао је Љадровци протекле недеље, четири месеца након што је пуштен из затвора.

“Тајмс” наводи да су косовски Албанци учествовали у неколико недавних терористичких завера и да је “шест косовских Албанаца, мушкараца и жена, ухапшено у јуну прошле године на Kосову и у Немачкој због учествовања у две завере које су за мету имале јединице НАТО на Kосову и цивиле у Белгији и Француској”, а подсећа и да је “месец дана раније осам особа ухапшено на Kосову због завере која је имала за циљ убиство израелских фудбалера”.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here