Бројила очитава иста фирма као и кад су били увећани рачуни!

Поделите:

Бројила за струју поново ће очитавати исте фирме које су тај посао радиле у јануару ове године, током афере увећаних рачуна за струју. Kонзорцијум на челу са компанијом Сиквестер победио је и на новом тендеру ЕПС-а.

Да ли је за пропусте из јануара 2017. конзорцијум икада кажњен, ЕПС скива. Kажу смао да су свој извештај о том случају проследили МУП-у.

У шалтер салама редови, у Влади конференција. Грађани се жале на неуобичајено високе рачуне за струју, тадашњи премијер прстом упире на оне који су очитавали бројила.

“Нико не може због тога што воли да седи у топлој соби и не воли да ради и мрзи га да очита одређена бројила да измишља цену струје за 5 или 10 или 15 одсто становника Србије, зато што му је то тако пало на памет. Тај скандал неће да се понови. Зато ће одговорни да одговарају”, поручио је 22. јануара тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић.

Уместо да они које је премијер прогласио одговорнима одговрају, пола године касније побеђују на новом тендеру ЕПС-а. И поново ће очитавати бројила.

“Изабран је понуђач који је једини доставио исправну понуду и испунио све услове предвиђене тендером. На овај јавни тендер пристигла је још једна понуда која није била исправна. Претходни уговор је престао да важи и то је једини разлог расписивања новог тендера”, саопштено је из ЕПС-а.

Оно што тврде из службе за односе са јавношћу ЕПС-а негира члан Надзорног одбора истог предузећа. Бранко Kовачевић за БИРН каже да претходни уговор није истекао, већ да је раскинут због пропуста у очитавању бројила.

“Имао сам увид у извештај комисије која је радила истрагу овим поводом. Утврђена је одговорност конзорцијума, од кога су наплаћени пенали за неизвршење појединих ставки из уговора”, открива Бранко Kовачевић, члан Надзорног одбора ЕПС-а.

Наводе професора Kовачевића негитрају у фирми Сиквестер, која предводи победнички конзорцијум.

“Ми ни у једном тренутку нисмо изашли из уговорних обавеза са ЕПС-ом, а оне јасно предвиђају и казнене одредбе ако се уговор не поштује. Наша дозвољена грешка приликом очитавања била је 0,1 проценат по Уговору. А ако се добро сећам, оправданих рекламација у јануару било је нешто испод 0,05 посто”, каже Дејан Јеремић из конзорцијума Сиквестер.

Kолико је било оправданих рекламација – у ЕПС-у не откривају, као ни то да ли су због пропуста наплатили пенале од компанија којима сада поново поверавају очитавање бројила.

“Резултате контроле пропуста у појединим рачунима за децембар 2016. године Унутрашња контрола ЕПС-а предала је Министарству унутрашњих послова”, саопштено је из овог јавног предузећа.

То што ЕПС поново бира исте фирме са којима је у јануару јавно био незадовољан, доказ је да нови тендер нису добро прирпемили, сматрају у Транспарентности Србија.

“На основу овога можемо да закључимо да или није имао доказ или је ЕПС једноставно одлучио да није добро да примени неке од ових прибављених доказа и однео је најбољу одлуку, односно оно што сматра најбољом одлуком”, рекао је Раде Ђурић из Транспарентности Србија.

Док ЕПС крије извештај своје унутрашње контроле остаје нејасно да ли бројила поново очитавају људи који измишљају рачуне за струју, или се са 15 посто наводно измишљених рачуна у јануари тадашњи премеијер забројао.
Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here