БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕНИ СРБИН ПРЕМИНУО У РИЈЕЦИ: Радоје Петковић кога је крвнички напао осумњичени за ратне злочине Илија Главић после вишенедељне коме подлегао повредама

Поделите:

Радоје Петковић, истакнути члан српске заједнице који је брутално претучен 24. априла испред једног кафића у Вишкову, преминуо је од последица повреда које је задобио у нападу, објављено је на Фејсбук страници Већа српске националне мањине Приморско-горанске жупаније.

Ријечка полиција као нападача је идентификовала Илију Главића (48), којег Општинско државно тужилаштво у Ријеци сумњичи за кривично дело наношења тешких телесних повреда. Судија истраге на Жупанијском суду у Ријеци одредила му је истражни затвор због опасности од понављања кривичног дела и утицаја на сведоке.

Осумњичени за напад, Илија Главић, родом из села крај Босанског Брода, познат је тужилаштвима Републике Српске и Босне и Херцеговине.

“На основу изјава сведока Илија Главић је на листи осумњичених у предметима које је Хашки трибунал још 2006. предао Тужилаштву БиХ. Сумњичи се за премлаћивања, тешке повреде и силовања по бродским логорима у протеклом рату”, потврђује Марко Грабовац, председавајући Саветодавног одбора Института за нестале особе Босне и Херцеговине и председник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода.

Радоје Петковић, потпредседник Већа српске националне мањине Града Kаства и грађевински предузетник, задњих је неколико недеља био у коми у KБЦ-у Ријека, а лоше прогнозе су се обистиниле.

Подсетимо, Петковић је након кратке препирке са Главићем у локалу кренуо према свом аутомобилу. Главић га је сустигао на паркингу и брутално напао.

На снимцима надзорне камере види се да Главић није одустајао од удараца чак ни када је Петковић изгубио свест и пао на тло. Тадашње изјаве Милана Ераковића, правног саветника СНВ-а у Ријеци, сугерисале су да је могуће да је напад био етнички мотивисан. Припадници српске заједнице згрожени су нападом на сународника који је био изузетно активан.

Kурир.рс/Вечерњи лист

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here