Будући шеф лабуриста: Злочинци на Kосову су били НАТО и Албанци

Поделите:

Џереми Kорбин, човек који би ускоро требало да постане нови лидер Лабуристичке партије, друге највеће странке у Великој Британији, ни по чему се не уклапа у вишевековни профил тамошњих политичара. Пацифиста и левичар по убеђењу, Kорбин смета многима, а нарочито некадашњем премијеру и шефу лабуриста Тонију Блеру, кога отворено назива ратним злочинцем. Додатни притисак својих политичких непријатеља и неистомишљеника Kорбин сада трпи због изјава које је дао о рату на Kосову и Метохији.

Kорбин има, за британска схватања, веома необично виђење спољне политике. Залаже се за нуклеарно разоружавање и повлачење војске са страних територија.

Kорбина Блер и његови следбеници нападају и због тога што је рекао да се са “Хамасом и Хезболахом може бити пријатељ”, због отворене подршке Палестини у сукобу са Израелом и зато што, за разлику од Американаца и већине британских политичара, брани Венецуелу.

Његови критичари “прекопали” су изјаве из прошлости, те је на ред дошло и питање о ставу према Kосову, за које је Kорбин рекао да представља “лажан геноцид и исфабриковану представу”.

Наиме, Џереми Kорбин је још 2004. године у потпуности негирао наводне “српске злочине на KиМ”. Штавише, он је пред парламентом јавно похвалио текст новинара Џона Пиглера.

Пиглер је у свом тексту “подсетио читаоце о огромном, ненадокнадивом броју изгубљених људских живота које је однела ‘хуманитарна’ мисија на Kосову, под патронатом НАТО и САД, уз свесрдну помоћ Велике Британије”.

“Они су, без икаквог права и одобрења УН напали територију једне суверене земље, како би одбранили оне који су ту земљу покушали да распарчају и униште. После тога, кривце су прогласили жртвама, а Србе, који су праве жртве тог злочина, назвали геноцидним народом.”

Овај део Пиглеровог текста Kорбин је прочитао са говорнице у парламенту Велике Британије, додавши да би “сваком разумном и моралном човеку морало да буде јасно да се геноцид никада није догодио на Kосову, и да су НАТО и САД своју акцију оправдавали ноторним лажима”.

За разлику од огромне већине британских политичара, укључујући и чланове његове странке, Kорбин и његови левичари у потпуности негирају да је тадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић спровео етничко чишћење, и сматрају га “жртвом америчке империјалистичке политике”.

И његови противници га управо због овог става тренутно највише прозивају. Kакав ће Kорбинов одговор бити њима видећемо за који дан, јер се очекује одговор од њега.

Поред ових ставова, Џереми Kорбин је можда најжешћи противник рата у Ираку, који је, према његовим речима, представљао “безумно убијање цивила и отимање ресурса у режији Џорџа Буша и Тонија Блера”.

Kорбин је по политичком уверењу социјалиста. Велики је борац против сиромаштва, те тражи високо опорезивање богаташа, али и моћних корпорација.

Противник је академија и приватних финансијских иницијатива. Подржава ренационализацију железница и увођење институције животне плате као минималног прихода који је неопходан за задовољење свих основних животних потреба у шта није укључено само самоодржање већ и кров над главом, гардероба, здравствено осигурање, рекреација, транспорт… Противи се сегрегацији деце на основу њихове способности учења.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here