Бугајски: Скопље ће постати ново руско упориште, а Македонија – Република Српска

Поделите:

АМЕРИЧКИ аналитичар Јануш Бугајски оценио је да је Скопље ново руско упориште на Балкану као и да Кремљ рачуна на то да ће Македонија постати нова Република Српска.

“Уколико се блокира македонски пут ка западним институцијама, националне тензије ће порасти у целом региону. Кремљ ће уложити додатну енергију да угрози крхка демократска достигнућа на Западном Балкану, а ЕУ и НАТО ће бити све даљи”, казао је амерички аналитичар Јануш Бугајски.

Бугјаски је за Побједу рекао да је ниска излазност на референдуму довела у питање споразум са Грчком, али и отворена врата НАТО-а и ЕУ.

Уколико се споразум не подржи, земља ће бити све више изложена етничкој радикализацији, регионалној нестабилности и мешању Москве. Једини излаз Заева може бити позивање на ванредне изборе у новембру, иако то само по себи представља ризичан предлог с обзиром на то да су националисти охрабрени бојкотом референдума”, рекао је он.

Он додаје и да ако председник Србије Александар Вучић и председник Косова Хашим Тачи постигну споразум о промени граница, неки албански лидери и на Косову и у Македонији могу да виде шансу за даљу етничку хомогенизацију, повезивање територије.

“Национализам, сепаратизам ће учинити државу веома подложном утицајима Русије. Москва у Македонији види своје упориште за борбу против НАТО и ЕУ. Кремљ може рачунати да би Македонија могла да прерасте у другу Републику Српску”, казао је он.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here