Buzzfeednews: Трамп допушта да Србија и Косово размене територије – Прешево за север Косова!

Поделите:

Амерички портал Базфид њуз, који слови за веома упућен у сва збивања у Трамповом окружењу, оценио је у опширном тексту посвећеном проблему Kосова да нам очигледно предстоји озбиљно прекрајање на Балкану.

– Главне чињенице ЕУ противиле су се било каквим променама граница на Балкану, а све доскора такав став је имала и Америка. Међутим, онда је дошао Доналд Трамп, чија је дипломатија отворила простор за приче о изменама граница – пише Алберто Нардели, иначе бивши уредник у Гардијану, познат као неко ко има одличне информације из Беле куће.

Kако пише Нардели позивајући се на два дипломатска извора “према једном, још незваничном плану, који би подржала и Србија, намера је да се северни делови Kосова, где углавном живе Срби, припоје Србији, која би, заузврат, Kосову дала јужни део покрајине, у ком живе етнички Албанци”. Тај план, констатује он, не допада се појединим европским владама, посебно Немачкој.

Kоначно, пише Нардели, и садашње и бивше дипломате с обе стране Атлантика сматрају да је трампова администрација усвојила много релаксиранији приступ међународним питањима. На том трагу је и познати амерички аналитичар за Балкан Јануш Бугајски, који оцењује да релативно затишје у последњих неколико седмица на тему Kосова Вашингтон и Брисел можда користе као пробни балон да се Београд и Приштина договоре.

Према два дипломатска извора,  северни део Косова, који је дом десетина хиљада Срба, биће замењен задео на југу Србије где је већина Албанаца – Која је највеће етничка група на Косову.

Прошлог месеца српски председник Александар Вучић рекао је у интервјуу хрватском часопису да “Сви Срби знају да су изгубили Косово – али ја ћу учинити све што је у мојој моћи да вратим што се може, па да то на крају не испадне као потпуни пораз или потпуни губитак.”

Цео текст на линку:

https://www.buzzfeednews.com/article/albertonardelli/serbia-kosovo-trump

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here