Чадеж: Штрајк у Фијату утиче на целокупну привреду Србије

Поделите:

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да проблеми у Фијату треба решити што пре јер та фабрика има огроман утицај на привреду Србије

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да проблеми у Фијату треба решити што пре јер та фабрика има огроман утицај на привреду Србије, извоз, а за њен рад непосредно или посредно везано је 10.000 радних места, те да би најгори сценарио био одлазак Фијата из Крагујевца.

„Дешавања која још трају између руководства компаније и штрајкачког одбора утичу на целокупну привреду. У укупном извозу Србије, Фијат учествује са осам одсто, а само у региону Шумадије и Поморавља са више од 57 одсто”, појашњава Чадеж.

Осим 2.000 радника у самој фабрици Фијата, са кооперантским фирмама, транспортом и логистиком долази се до цифре да је 10.000 радних места везано за рад Фијата.

„Уколико се настави штрајк транспортно- логистички губици били би на годишњем нивоу између 22 и 36 милиона евра”, нагласио је председник ПКС за ТВ Пинк и додао да Фијат има велики утицај на неколико индустрија које могу бити погођене уколико се ова ситуација не реши.

Дешавања у Крагујевцу негативно утичу и на имиџ Србије као инвестиционе дестинације, указао је Чадеж и подсетио да влада преговара за 53 пројекта вредности 1, 3 милијарде евра, са којима би било отворено 30.000 нових радних места.

„Сигнал који се шаље није позитиван. Знамо да тренутно једна немачка компанија тражи место у Југоисточној Европи за производњу аутомобила и започела мониторинг земаља. Србија сигурно неће бити високо на њиховој лествици због ових дешавања”, сматра Чадеж.

Како каже, треба озбиљно приступити решавању проблема и најважније је да сви буду свесни шта су последице, јер ако нема фабрике нема ни радних места, а да о Колективном уговору треба преговарати.

„Алармантан је тренутак у коме сви морамо да се ангажујемо. Привредна комора није директно укључена, али на нама је да указујемо шта ово може да значи”, закључио је Чадеж. (Танјуг)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here