Чанак Ђукановићеве Монтенегрине прогласио за – посебну расу

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), Ненад Чанак, позвао је данас “на спуштање тензија и престанак говора мржње у медијима у Србији” поводом одлуке Црне Гора да ограничи право на улазак појединим грађанима Србије. Чанак је у писаној изјави навео да говори о “једном броју националистичких и ултрадесничарских јавних личности”, те да су поменуте одлуке “право сваке суверене државе”.

“Не улазећи у оправданост процена црногорских државних органа, ЛСВ подсећа да је и Србија недавно забранила улазак познатом интелектуалцу и филозофу Шкељзену Малићију”, пише Чанак.

Он додаје да ЛСВ изражава протест јер је одлука државних органа Црне Горе у Србији искоришћена за, како је навео, још један “талас антицрногорске кампање и увреда против јужног суседа”.

“Са жаљењем констатујемо да се у српским медијима није чула друга страна и да није постојала разлика између провладиних и опозиционих медија. Подсећамо да ни један медиј у Србији није улазио у суштину политичког и идеолошког деловања контроверзних јавних личности којима је ограничено право на улазак у Црну Гору”, додао је Чанак.

Он је објаснио да је реч о личностима које “у дужем временском периоду заступају екстремне ставове којима се позива на верску, расну и националну мржњу, негира црногорски идентитет и позива на окупацију и нестанак Црне Горе”.

Подсетио је да те “јавне личности свој политички и идеолошки рад усмеравају и против Војводине, негирајући њену историју и позивајући на укидање војвођанске аутономије”.

“Као најопасније сматрамо то што је медијском кампањом послата порука да се читаво наше друштво идентификује и солидарише с четворицом ултрадесничарских и националистичких интелектуалца који су претња не само Црној Гори и другим нашим суседима, већ и нама самима јер своје погубно деловање врше у Србији”, поручио је Чанак.

 

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here