Чанак: Сребреничка трагедија да уђе у школски програм

Поделите:

Обавеза Владе Србије је да њени највиши представници дођу на комеморацију у Поточаре и покажу искрену намеру суочавања са прошлошћу, рекао је Ненад Чанак у Сребреници. Он је додао да сребреничка трагедија треба да уђе у школски програм у Србији.

„Ја сам на седници када је бирана Влада Србије поставио питање ко ће од званичника Србије ове године бити представник. Из јасног разлога што мислим да је то обавеза Владе Србије да највиши представници покажу искрену намеру отопљавања односа и суочавања са историјом која се најбоље може урадити у овом тренутку на овом месту“, рекао је народни посланик и председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак у Сребреници говорећи о изостанку присуства званичника Србије.

Додао је да не зна зашто нико од српских званичника ове године није дошао и истакао да је он ту „искључиво из разлога сопствене свести“.

Kоментаришући актуелног начелника општине Сребреница, Младена Грујичића, који није добродошао у Поточаре, Чанак је рекао да мисли да овакву трагедију нико не сме да користи у дневној политици јер је то „грех који на овоме или на ономе свету се мора платити“.

Чанак истиче да је добра вест што је отказан скуп подршке Ратку Младићу у Бањалуци и додаје да је лоша вест што је некоме уопште пало на памет да организује такав скуп.

„Мислим да је у питању нешто друго, навика да се продајом те смрдљиве шовинистичке магле варају људи прешла већ толико у навику појединих политичких кругова, па су се просто зажелели да још мало то раде и да још мало људима одвраћају пажњу од реалног живота. Са истином се мора суочити ради будућности. Ту нема никаквог разговора и ту тражимо по ко зна који пут и ко зна коју годину да сребреничка трагедија уђе у школски програм у Србији и да се о њој отворено проговори. Међутим, то би значило наравно не само говорити о жртвама него о џелатима, а када се говори о џелатима не може да се одмакне од улоге од појединих људи који су и дан данас на власти у Србији и онда од једанпут када се тако нешто деси наилази на блокаду“, рекао је Чанак.

На питање ко је у Влади Србије кога сматра одговорним истакао је да је за све ово у крајњој линији одговоран Слободан Милошевић „а и сами знате ко су били његови најближи сарадници у то време“.

 

Анадолија

Поделите:

1 коментар

  1. Apsolyttno sam na strani ovog dvojca, kako im ime? Da, nemaju ga. Zasto na njihovoj strani? Ne , naravno, sto ce biti onako kako oni kazu- jer tako ce biti i
    to ” biti” je, vec, tu!-, nego sto vise NE POSTOJI narod koji je, eto!, izvrsio ono sto oni kazu- genocid! Da taj narod postoji, bilo bi ovih?
    Drygacije misljenje- da taj narod postoji!- grdno je zavaravanje, bolje: gajenje onoga cega nema. Ko kaze da naroda nema?! Ima, fizicki najgrublje! Po onome pi cemu narod jerst narod, isti ne postoji! Dzaba ono fizicko- na stablu-pod stablom stablom je, ni ” u”, ni ” pod” razliku spram s t a b l a ne pravi; bez-razlicnost, koja, jer je to!, ne opstoji…
    Zato- i sa onom ” dvojicom!, kao i da se
    n i j e ..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here