ЧАНАК тражи да се 11. Јул погласи даном геноцида у Сребреници

Поделите:

Председник ЛСВ Ненад Чанак изјавио је да ће његова странка наставити да инсистира да се у Србији 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници. Чанак је најавио да ће делегација Лиге Социјалдемократа Војводине и ове године бити присутна на комеморацији у Поточарима поред Сребренице.

„ЛСВ неће одустати ни од залагања да се негирање геноцида третира као кривично дело, јер ће се у супротном наставити не само са вређањем жртава ратова на југословенском простору, већ и са стварањем претпоставки за угрожавање мира и регионалне стабилности на Балкану“, навео је Чанак у саопштењу.

Оценио је да је у Србији на делу игнорисање највећег масовног злочина на тлу Европе после завршетка Другог светског рата, и то и од власти и од већине опозиционих странака и додао да такво понашање говори о томе да је суштина политике у Србији континуитет националистичког и великосрпског концепта из деведесетих година 20. века, што највише штети Србији и њеним грађанима.

“Подсећамо и да је Србија као држава пресудом Међународног суда правде у Хагу из 2007. године проглашена одговорном за кршење Конвенције УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида, због тога што што су њени државни органи за време злочиначког режима Слободана Милошевића имали информације о геноциду, али ништа нису урадили да га спрече. То је за последицу имало да је Србија једина држава на свету која је окривљена за геноцид, што је такође више него трагична и упозоравајућа чињеница, што највећи део јавности гура под тепих“, навео је Чанак.

Према његовим речима, Србија мора да призна да је у Сребреници почињен геноцид, пре свега због тога што је то један од најважнијих првих корака на путу оздрављења друштва од националистичког лудила које га темељно разара већ више од 30 година, а и због тога што је то један од основних предуслова за приступање Европској унији.

standard.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here