Чанак тражи засебну пореску управу Војводине

Поделите:

ОНОГ дана кад закон о финансирању Војводине буде донет, биће то крај осам година дугих међустраначких спорења на тему да ли је Војводина добила више или мање од седам одсто републичког буџета, колико прописују актуелни устав и највиши покрајински правни акт – Статут.

Ови правни акти предвиђају да буџет АП Војводине треба да износи најмање седам одсто у односу на буџет Србије, али не прецизирају како се тачно долази до тог процента, па је готово свака политичка опција досад имала своју рачуницу.

Тачку на “папазјанију” о финансирању требало би да стави будући закон који би, како је за “Новости” најавио председник покрајинског парламента Иштван Пастор, требало да буде донет до краја ове године.

По речима Миленка Јованова, шефа посланичког клуба напредњака, у владајућој коалицији очекују да закон буде у складу са новоуспостављеним хармоничним односима републичких и покрајинских органа и у складу са важећим правним актима:

– За разлику од бивше покрајинске власти, предвођене демократама, нама није циљ да од Војводине правимо државу у држави, да изазивамо сукобе на релацији република – покрајина, нити да стварамо засебан фискални систем покрајине.

Он подсећа да су неке странке, попут ЛСВ, тврдиле да је реч о “тужних седам одсто”, те да је захтевано да Војводина сама убира порезе и одређене таксе:

– Наши претходници намерно заборављају да помену како република, уз тих 7,3 одсто колико је покрајина добила ове године, и даље плаћа пензије, плате, путеве, војску и полицију у покрајини.

По мишљењу Радослава Стриковића, високог функционера СПС,будући закон мора да буде потпуно прецизан како не би доводио у дилему ни актуелну, ни неку будућу власт:

– Нема прецизног финансирања без јасних надлежности и зато најпре треба донети закон о надлежностима.

МИРОВИЋ: ЧЕКАМО СКУПШТИНУ КАДА ће бити донет закон о надлежностима и финансирању Војводине, зависи првенствено од предлагача, Скупштине Србије и од стања у јавним финансијама – каже председник Покрајинске владе Игор Мировић наглашавајући да је кроз уређење финансија на националном нивоу потребно да се предвиди механизам за додатно финансирање Војводине.
(З. Г.)

Лигаши Ненада Чанка сматрају да актуелни устав ограничава могућности финансирања Војводине, па предлажу да се сачека доношење новог. Потом, сматра ЛСВ, треба донети закон о финансирању, а из њега избацити одредбу о седам одсто.

– Тај проценат не одговара ни републици ни покрајини – наглашава Душан Јаковљев, председник политичког савета ЛСВ.

– Ми инсистирамо на изворним приходима, а то је оно што Скупштина АПВ разреже и што убере пореска управа, коју покрајина још нема, а требало би да је има.

У редовима демократа присутна је дилема да ли закон о финансирању треба доносити сада или после измена Устава.

– Уколико закон буде донет до краја године, мада ми у то сумњамо, требало би на јавну расправу ставити метод израчунавања тих седам одсто, колико припада Војводини – каже Мирослав Васин, шеф војвођанских демократа.

“БРАДА” ДУГА ОСАМ ГОДИНА

СВОЈЕВРЕМЕНО је Иштван Пастор сликовито рекао да је закону о финансирању Војводине, током осмогодишњег “крчкања”, нарасла брада која ће морати да се одстрани машиницом. Јаковљев, међутим, препоручује озбиљнију алатку за бријање јер месечно брада расте по центиметар, а за осам година израсла је читав метар.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here