Чанак: Турска је врло значајна за Србију

Поделите:

Лидер ЛСВ Ненад Чанак изјавио је данас да Турска има огроман привредни потенцијал и зато може бити врло значајан економски партнер Србије.

“Имао бих штошта да кажем на рачун унутрашњих односа у Турској и улоге Ердогана у свему томе, али његове топле речи у смислу развоја економске сарадње са Србијом сигурно су важна ствар”, рекао је Чанак на РТВ Војводина коментраишући посету туског председника Реџепа Тајипа Ердогана Београду.

Навео је и да је увек добро правити пријатеља, те да је Србија земља која много тога не може да бира, нарочито у економском смислу.

“Ми смо мала, сиромашна земља. Што пре то схватимо то ће нам бити лакше. Што се тиче унутрашњих односа у појединим држава, Турска не би добила Оскара за демократију на планети, међутим, да ли би га добила Мађарска, Шпанија или Пољска”, навео је Чанак.

Србија не треба да сама себи прави непријатеље већ их довољно, каже Чанак и наводи да су му неки људи замерили на оваквом ставу о Турској мислећи да треба да оспе дрвље и камење на Турску.

“Долазите у бизарну ситуацију, да ми треба да будемо већи католици од папе одбијајући због европских интеграција разговоре са Турском, а истовремено сама ЕУ прави покушаје да омекша односе са Турском на питању сопствене земље чланице а то је Kипар”, каже Чанак.

То што, каже, у заједничком обраћању медијима председник Александар Вучић и Ердоган ниједном речју нису поменули Kосово види као класичну дипломатску верзију говорења.

“Kада се о неким стварима људи не слажу, онда узму па то прескоче”, додаје Чанак, који је и председник скупштинског Одбора за европске интеграције,

Упитан да ли се нешто променуло у ставу Ердогана који је 2013. у Пећи изјавио да је Kосово Турска, Чанак каже да Турска својом величином и економским потенцијалима природно жели да има свој утицај на Балкану.

На питање да ли подржава став да премијерка Србије Ана Брнабић не односе писмо у коме Србија пита може ли важити за KиМ оно што не важи за земље ЕУ, Чанак каже да је то велико лицемерје ЕУ.

“Увек сам био евроентузијаста и за прикључење ЕУ. Од када сам председник Одбора за европске интеграције мало сам променио становниште, нисам више евроентузијаста него еврореалиста. ЕУ није завршен процес, она је нешто што настаје, прилагођава се дневној ситуацији”, каже Ццанак, наводећи да је ЕУ решење за Србију.

 

 

Танјуг

Поделите:

3 Коментари

  1. zasluzuje divljenje!Smisljao kako da zaradi bez rada, pa se setio politike, pa onda razmisljao koja politicka opcija jos ne postoji, pa nasao autonomasku iako ga za Vojvodinu briga koliko i za Slezvig-Holstajn, napravio od svog peskira za plazu zastavu Vojvodine, bio u koalicijama sa svima i evo 30 godina kenj… i od toga zivi.

  2. Hm,hmm..mi,smo mala osiromasena zemlja,pa nam pripada i osiromaseni uranijum, u reziji DOS,
    pa,moramo da sprovedemo ” restituciju”,…da vra timo Turskoj,sta smo joj oteli, Sulejman velicanstveni, ke vodi na rucak,Gardos,Zemun,..dok Seselj i Mirko Jovic, ne pripreme praha i olova,a, na buricima sa prahom,kirilicno upozorenje, opasno po Dacica i Tanaska Rajica,,,i zid placa,i cele kule, oca Filareta,.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here