Цариградски патријарх: Нећу променити став о украјинској цркви

Поделите:

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је данас да неће променити свој став по питању признања аутокефалности православне цркве Украјине и да Цариградска патријаршија не објављује претње нити одговара на њих.

«Сада је време да православна црква у Украјини добије статус аутокефалности. Надам се да ће се, упркос постојећим реакцијама то и десити јер је то право цркве», рекао је Вартоломеј.

Он је напоменуо да Цариградска патријаршија има право да додељује аутокефалност као што је то и раније радила, почев од Русије у 16. веку.

Представник Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион изјавио је пре 15 дана да ће та патријаршија прекинути односе са Цариградском патријаршијом у случају да подари аутокефалност Украјинској цркви.

«Када се на тако груб и циничан начин мешају у послове помјесне православне цркве, не само што доводе ситуацију у ћорсокак него прете и расколом читавог светског православља…Канонска црква ту аутокефалност неће прихватити. Ми у Руској цркви ту аутокефалност не признајемо. Неће нам преостати ништа друго него да прекинемо односе са Цариградом», рекао је митрополит Иларион за телевизијски канал «Русија 24».

Према његовим речима, Цариградска патријаршија својим поскедњим дејствима «суштински поставља себе изван онога што се назива `канонско поље` — изван правног поља васељенског православља»

srb.news-front.info

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here