Čarls Bojkot, čovek po kome je nazvan nenasilan otpor

Podelite:

Bojkot je organizovni prekid rada ili odnosa s nekim ili nečim u svrhu protesta ili pritiska. Iako svi znaju šta znači bojkot, malo ko zna ko je  bio Čarls Kaningem Bojkot, po kome je ova reč nazvana.

Čarls Kaningem Bojkot rođen je 12. marta 1832. godine u selu Burg Sent Piter u Norfolku, Engleska, a školovao se u Londonu. U svojoj ranoj mladosti, Čarls je bio zainteresovan za vojsku, pa je tako odlučio da se upiše na Kraljevsku vojnu akademiju 1848. godine. Naredne godine, pošto nije položio ispit na kraju razreda, izbacili su ga sa akademije, ali mu je njegova porodica 1850. godine kupila čin u 39. pešadijskom puku. Kupovina činova u britanskoj vojsci, isključivo u konjici i pešadiji i to samo do čina pukovnika, bila je praksa od 17. do 19. veka.

Njegov puk je prebačen u Belfast, a kasnije u Dablin, gde se Čarls i oženio. Svoj čin morao je da proda 1852. godine, kada se razboleo, ali je nastavio da živi u Irskoj. Pošto se penzionisao iz vojske, počeo je da radi kao agent Džona Kriktona, trećeg grofa od Erne, koji je posedovao više od 40.000 hektara zemljišta u Irskoj, od čega više od 2.000 u okrugu Mejo.

Grof mu je ponudio zemlju u blizini mesta Nil i zakup farme od preko 600 hektara, sa dobrom kućom i dvorištem, štalama, urušenim dvorcem, dva ostrva, splavom i pravom na lov, upotrebu vatrenog oružja i ribolov.

seljaci

Bojkotova dužnost bila je da prikuplja arendu od 35 drugih zakupaca i da savesno brine o imanju. Posle dvadeset godina života u ovom okrugu, on je sebe već smatrao starosedeocem.

Problemi Čarlsa Bojkota počeli su 1879. godine, kada je ekonomska kriza izazvala propast irske poljoprivrede, zbog čega je stalno pretila glad. Irski seljaci su se tada organizovali i počeli da zahtevaju manje zakupnine. Oni su, vođeni zagovornicima irske samouprave Čarlsom Stjuartom Parnelom i Majklom Davitom formirali Irsku agrarnu ligu i 1880. godine rekli Bojkotu da mora da snizu cenu zakupnine za 25 odsto.

Bojkotova kuća
Kuća Čarlsa Bojkota na ostrvu Ankil

Bojkot je odbio da smanji zakupninu, ali nije očekivao da će ga ova odluka koštati svega što je stvorio prethodnih godina. Ogranak Agrarne lige u okrugu Mejo zahtevao je od Bojkotovih radnika da obustave rad i da započnu kampanju izolovanja Čarlsa Bojkota od lokalne zajednice.

Seljaci ne samo da su odbili da obrađuju zemlju grofa od Erne, nego su čak prestali i da govore s Čarlsom, da ga poslužuju, u bilo kom obliku ili formi i na bilo koji način, a u crkvi niko nije želeo ni da sedne pored njega. Niko nije hteo da radi za Bojkota, tako da su na kraju mnogi usevi uništeni.

Bojkot je bio prinuđen da napusti ostrvo, osramoćen, a njegovo prezime je tako postalo eponim za postupak izolovanja nekoga, u cilju izazivanja promene, danas poznat pod nazivom „nenasilan otpor“.

Hronograf

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here