Чепурин: Гуше „Ниш” да би ранили вашу земљу

Поделите:

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин: Неки подривају хуманитарни центар да се покажу као газде у Србији. Овде се лоше продаје русофобија

ТО што се не решава питање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу не уклапа се у нормалну логику. Разлог је очигледно жеља неких снага да се нанесе додатна штета Србији, да се она учини рањивијом. Подривајући овај центар, те снаге покушавају да покажу да је неко други газда ове земље, а никако Срби. Али, суверену одлуку овде у било којем случају требало би да доноси само Београд.

Ово, у интервјуу за „Новости“, поручује амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин. Он каже да не види разлог због чега РСХЦ пет година не може да добије званичан статус у складу са руско-српским споразумом из 2012:

– Сматрамо да је спољашњи притисак или утицај ту недопустив. Решење питања је сазрело и презрело. Уосталом, потписивање споразума није ничија жеља већ обавеза на основу међувладиног споразума.

* Спрема ли се Москва да, у случају да не буде потписан споразум, затвори Центар?

– Мислим да је сама Србија заинтересована да центар ради, а он је и отворен на вашу молбу. Верујем да ће Србија наћи начин да реши овај проблем.

* Зашто је тај споразум тако важан?

– Неопходан је да би се обезбедило функционисање Центра. Последњих година он не може нормално да се развија, а његово слабљење није ни у интересу Србије, нити држава региона. Ко ће сносити одговорност у случају озбиљних елементарних непогода због тога што се Центру није давало да се развија? Осим тога, створила се ситуација да Русија, пружајући хуманитарну помоћ, додатно плаћа и локалне порезе, царинске таксе. Фактички, Русију приморавају да плаћа своје право да помаже.

* Шта подразумева статус који тражите за особље Центра?

– Према споразуму из 2012, они би требало да имају исти статус као административно-техничко особље у амбасади. То подразумева одређене привилегије, али оне нису велике. Не ради се, и никада се није разговарало, о давању дипломатског статуса руским сарадницима РСХЦ.

* Колико ћете чекати?

– Не желимо да постављамо никакве рокове. Полазимо од тога да ће ово питање бити решено позитивно. Међутим, у условима неразјашњеног одуговлачења, антисрпске снаге су почеле да користе РСХЦ за русофобичне кампање.

* Да ли ће Србија бити принуђена да затвори Центар, као услов за даљи напредак ка ЕУ?

– ЕУ је ствар будућности. А наредних 7, 10 или 15 година Србија тек треба да проживи. Одмах испуњавати обавезе у вези са нечим што ће бити у будућности, то је у најмању руку чудно. Сигуран сам да ће током ових година Русија и ЕУ, које су објективно врло заинтересоване за нормализацију и побољшање односа, посебно економских и у сфери безбедности, престати са политиком санкција и контрасанкција.

* Имате ли утисак да су Срби за Запад и даље „мали Руси“?

– Многи се баве продајом русофобије. То је у многим земљама уносан посао. Али, у Србији се русофобија продаје врло лоше. Постоје различита спиновања да се Русија активирала на Балкану. Међутим, ако погледате пажљиво, видећете да су наши војни контакти неупоредиви у односу на сарадњу Србије и НАТО. Иако се, наравно, наше везе развијају.

* Очекујете ли да се појачају притисци да Србија уведе санкције Русији?

– Увођење санкција Русији Србији не би донело ништа осим врло негативних последица. Заузврат вам нико неће дати ништа. Не знамо ни када ће Србија ући у ЕУ, ни какве ће тада бити околности у свету. Србија има мало пријатеља као што је Русија и већина Срба то одлично разуме. Свако ко би помишљао на увођење санкција морао би да размисли како ће то народ да прихвати.

* Американци говоре о малигном утицају Русије на Балкану…

– Њих вероватно највише забрињава оних 15 тона осиромашеног уранијума, па ту реч „малигно“, везану за бомбардовање Србије, покушавају да пребаце на неког другог. Русија нема вишка новца, али и у наша тешка времена пронађе пет-шест милиона евра сваке године само за деминирање, у оквиру делатности РСХЦ, територија које су бомбардовали „партнери“. Ми одлично познајемо љубав Американаца према стварању зона контролисаног хаоса, у којима они могу да управљају. Против смо стварања таквих зона било где, а посебно на Балкану.

„МИГОВИ“ СТИЖУ

* КАД коначно стижу најављени „мигови“?

– Брже него што мислите. Већина процедура је спроведена.

* А кад је реч о систему С-300?

– Реч је о врло скупоценим алатима и треба размислити шта је тачно потребно Србији.

ТРЕБА ДА СЕДИТЕ НА СВОЈОЈ СТОЛИЦИ

* ДА ли председник Вучић и Влада дугорочно могу да одрже политику балансирања између Истока и Запада?

– Често се говори о балансирању и седењу на две столице. Али, Србија треба да седи на једној столици – српској. Зашто ваша земља не би могла да сарађује и са једнима и са другима? Ми никада не говоримо – немојте да сарађујете са Немачком или с било ким. А, Србија нема никакав разлог за разлаз са Русијом. Сасвим је обрнуто.

Новости

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here