Чепурин: Путин је доказани пријатељ српског народа

Поделите:

Амбасадор Руске Федерације је нагласио да су пред Србијом и Русијом огромне могућности, да ће сарадња добити нови замах и нову снагу

Чињеница је да су се између председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина успоставили добри односи, а то је претпоставка за даљи развој међусобних односа две земље, рекао је данас руски амбасадор Александар Чепурин.

– Већ синоћ смо добили врло топле честитке од стране председника Вучића за председника Путина поводом победе на изборима. То је једна од првих честитки које је уопште добио председник Путин од руководилаца страних држава – рекао је Чепурин за Тањуг.

Он је додао да је честитка Вучића заправо честитка од читавог српског народа.

Чепурин је истакао као веома важно то што је Србија пружила одговарајуће подршку како би гласање међу Русима у Србији протекло што мирније и нормалније.

– Посебно бих желео да издвојим помоћ и подршку Министарства унутрашњих послова, да се захвалим њима посебно, јер су они су урадили све да избори протекну што безбедније – поручио је амбасадор.

Амбасадор је нагласио да су пред Србијом и Русијом огромне могућности, а да је Путин временом доказани пријатељ српског народа.

– Сада имамо огромне могућности, неискоришћене могућности које можемо да искористимо у нашој комуникацији. Владимир Путин је стари и временом доказани пријатељ српског народа и он ће свакако наставити курс за јачање руско-српских веза. Ја мислим да код нас постоје врло блиски политички контакти и они ће се наставити на највишем нивоу – рекао је Чепурин.

Огромне су могућности, како каже, за сарандњу у економском развоју, а могућности развоја хуманитарне и културне сарадње су бесконачне.

Ускоро ће бити представљен документ у десет тачака, који представља задатке за даљи развој Руске Федерације у наредних шест година.

– Умногоме, проблеми који су набројани у овом документу слични су, ако се чак и не поклапају, са онима које има Србија. На пример, демографски раст. То је проблем који се сада активно разматра у Србији, а Путин је тиме почео да се бави још пре десет година у Русији. Његов програм већ је дао добре резултате, сада постоји нови план рада за наредних шест година … Србија би десет тачака могла да примени за даљи развој јер пред нама су исти проблеми и у садашњости и у прошлости – прича амбасадор.

Он је истакао и да ће новим председничким мандатом Владимира Путина, сарадња Русије и Србије добити нови замах и нову снагу.

– Владимир Путин ће сигурно убрзати реализацију овога о чему смо разговарали и то је јако битан предуслов за даље јачање наших међусобних односа – рекао је амбасадор Чепурин, мислећи на војну, војно-техничку, као и “традиционалну” хуманитарну сарадњу.

Kако је оценио, Kосово је веома битна тема на којој ће се сарадња наставити и у вези које Русија и Србија имају солидарне ставове.

Он је истакао да је сарадња у дигитализацији и привреди од изузетног значаја.

Kао друге сфере сарадње, амбасадор је навео енергетику и инфраструктуру, додавши да по питању инфраструктуре Србија има високи углед, а да српски бизнис у Русији има широко поље за повећање свог удела.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here