Ћерка жртве: Слика мог оца доказује злочин ОВК

Поделите:

Ћерка Томислава Марковића кога су 2000. године отели и убили терористи ОВК: У колони заробљеника на фотографији логора у Албанији види се Томислав

ФОТОГРАФИЈУ оца који је киднапован јуна месеца 2000. године недалеко од Мердара, нашла сам у једним хрватским новинама. На слици логора у Куксу у Албанији, види се колона српских заробљеника, а на челу је управо мој отац.

Овако уочи подизања првих оптужница Специјалног суда за злочине које су починили припадници ОВК у јужној српској покрајини за „Новости“ прича Снежана Здравковић Марковић (44) из Девет Југовића код Приштине, чији је отац Томислав отет када је имао 54 године.

Снежана каже да је тих дана Томислав дошао на рођендан њеном тада двогодишњем сину у Прокупље, где је са породицом, супругом и двоје деце избегла јуна 1999. године. Међутим, пошто су јој родитељи и даље остали да живе у Девет Југовића, њен отац се, каже, 24. јула 2000. упутио ка својој кући аутом.

– Иако су имали пратњу Унмика, испред возила којим је управљао мој отац испречио се комби у којем су била петорица Албанаца. Извукли су га из кола и одвезли у непознатом правцу – прича потресено Снежана. – Када су ми 23. фебруара 2007. године на Мердару предали посмртне остатке оца, речено ми је да је убијен средином јула 2003. Патолог ми је тада казао да је татина лобања буквално масакрирана.

Сличну трагедију је доживео и Ивица Марковић (56) из Приштине. Он је посматрао како његовог годину дана млађег брата Милоша киднапују четворица Албанаца, али је био немоћан да спречи отмицу…

Снежана Здравковић Марковић

У удружењима киднапованих и несталих односно убијених Срба на КиМ истичу да поседују бројне доказе које су већ проследили Хашком трибуналу, Тужилаштву за ратне злочине и другим међународним организацијама. Они се, како кажу, надају да ће Специјални суд за злочине које су починили припадници ОВК реално сагледати доказе и казнити киднапере и убице њихових најмилијих, али разоткрити истину о трговини органима отетих Срба.

НЕМА ПРАВА НИ ПРАВДЕ

ПРЕДСТАВНИЦИ Срба са Космета упозорили су јуче да судска одлука о пуштању на слободу Самија Љуштакуа, градоначелника Србице, једног од некадашњих припадника ОВК осумњиченог за ратне злочине и свирепа убиства не само Срба већ и Албанаца, показује да на Космету нема ни права ни правде. Истовремено, српски адвокати из покрајине указују на то да у процесима против припадника ОВК нема довољно валидних сведока, јер Албанци, сведоци злочина, избегавају да сведоче против некадашњих вођа ОВК.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here