Чеси и Пољаци „замолили“ Макрона да убудуће бира речи кад говори о њиховим земљама

Поделите:
А ФРАНЦУЗ ПРЕТХОДНО РЕКАО ДА „НЕКИ НА ИСТОКУ СХВАТАЈУ ЕВРОПУ КАО САМОУСЛУГУ“

ПРЕМИЈЕРИ Вишеградске четворке су данас упозорили председника Француске Емануела Макрона да пажљивије бира речи, јављају средњеевропски медији.

        Макрон је у јуче објављеном интервјуу изјавио да неки на истоку схватају Европу као самоуслугу из које само узимају паре, што су му данас замерили званичници Средње Европе када су се с њим састали на маргинама самита Европске уније у Бриселу.

        „Такво изражавање не служи узајамном поверењу. Мислим да се то чуло врло јасно и недвосмислено. Рачунамо на то да ће председник Макрон увидети да нису примерене неке формулације које је употребио“, казао је пољским новинарима у Бриселу заменик шефа пољске дипломатије Конрад Шимањски.

        Чешки премијер Бохуслав Соботка затражио је од француског председника да када критикује „социјални дампинг“ ,односно то што предузећа која шаљу раднике на послове у „старим земљама“ ЕУ могу да плаћају осетно ниже плате Пољацима, Чесима, Словацима и Мађарима, боље покуша да наговори француска предузећа у „новој Европи“ да брже повећавају плате.

        „Расправљали смо о великим разликама у зарадама. Циљ европске политике би требало да буде да искористимо све могућности које нам даје европско тржиште за конвергенцију. Није могуће допустити баријере на унутрашњем јединственом тржишту“, рекао је након састанка Соботка чешким новинарима у Бриселу.

        Бета

Поделите:

1 коментар

  1. о овом “микрону” краватираном клинцу едипалне структуре, испрдку банкарског лобија, не вреди писати.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here