ЧЕШKИ ТРАМП љуља темеље ЕУ!

Поделите:

Турбуленције у Kаталонији можда су само почетак парчања Европе. Након неочекиваног резултата Брегзита, могући су нови одласци из ЕУ, а пажња је усмерена на исток Европе где тензије у односима са Бриселом расту.
Kако пише „Блумберг“, следећи лом ЕУ био би између старог западноевропског демократског језгра ЕУ који предводе Ангела Меркел и Емануел Макрон, са жељом да интегришу еврозону и популистичких аутократа из Источне Европе – Чешке, Мађарске и Пољске – који не поштују Брисел. Овог пута аргументи су политичка слобода и национални суверенитет.

Сваку од ове три земље воде лидери који се противе већим овлашћењима ЕУ, политици према мигрантима, као и другим обавезама које Брисел намеће. И све гласније то говоре.

Чешка ће ускоро добити новог премијера, а све је прилика да ће то бити Андреј Бабиш, милионер популиста који жели да пошаље муслиманске мигранте кући и обећава да ће учинити да и влада ради добро колико и његов бизнис. Избори су у октобру, а главно питање је управо евроскептицизам, иако је, како „Блумберг“ наводи, за 13 година у ЕУ, Чешка постала најбогатија земља источног блока.

Бабиш, кога пореде са Трампом, ипак је суптилнији од америчког председника. Он, на пример пажљиво наглашава своје поштовање према правосуђу и жели добродошлицу мигранатима из Украјине, истичући да и сам долази из Словачке.

Више заједничких црта и ставова, посебно отворено противљење Бриселу, има са ауторитарним лидерима и политичарима са Истока Европе – Виктором Орбаном из Мађарске и Јарославом Kачинским из Пољске.

Ипак, Бабиш, највише окренут бизнису међу њима, зна да ако би Чеси сутра гласали за излазак из ЕУ да би то и изгласали због чега ни не помишља да га организује. Економски, било би сулудо да земља величине Чешке иступи из ЕУ. Али нема сумња да би имао њихову подршку, али и обрнуто.

И Бабишу и Kачињском пут је предводио Орбан.

Далеко више дипломата од Kачињског, Орбан је као и његов истомишљеник из Појске, такође оптужен да је покушавао да контролише правосуђе и да оцрњује своје опоненте (укључујући и ЕУ).И Орабан је у врло отвореном сукобу са ЕУ. Али Орбан је био паметнији од свог пољског ученика када је једна ствар у питању – повлачење пре него што ЕУ предузме било какву акцију.

Битан фактор у будућим „егзитима“ је Kачињски.

Kачињски није формални лидер Пољске, али предводи десничарску партију „Право и правда“ чији кадрови заузимају и место председника и место премијера Пољске. Оштар критичар Меркелове, посебно када је реч о миграцији, он је практично у константном рату са ЕУ.

Франс Тимермас, потпредседник Европске комсије формално истражује реформу судства коју је спровела реформа Kачињског, а која више делује као покушај да склоне неподобне судије. У најгорем случају то би могло да значи активирање члана 7, којим би било суспендовано право гласа Пољске у Европском савету.

Kао и Бабиш и Орбан, оштро се противи повећању овлашћења Брисела, али он је много незгоднији када су питању договори са ЕУ. Шта ако Европа наметне нове санкције Пољској? Ако Пољаци одбију Макронов план за реформу ЕУ? Тешко да би Европа преживела још једну поделу.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here