Четрдесет и двоје српских судија и тринаест тужилаца положило заклетву пред Хашимом Тачијем

Поделите:

Четрдесет и двоје српских судија и тринаест тужилаца положило је заклетву пред косовским председником Хашимом Тачијем. Ове судије и тужиоци данас су интегрисани у правосудни систем “Републике Косово”, на шта им је и сам косовски председник честитао. Полагању заклетве присуствовали су међународни представници на Косову, укључујући амбасадоре.

“Поздравлјам вашу спремност да се интегришете у косовско правосуђе и радите у складу са косовским законодавством. Такође, поздрављам вашу спремност да извршавате функцију судија, тужилаца часно, одговорно и непристрасно, поштујући правила професионалне етике,” рекао је Тачи у обраћању судијама, наводи се у саопштењу из косовског председништва.

Навео је и да је именовање судија и тужилаца из невећинских заједница “у потпуности одржава мултиетничку природу Косова”:

“Косово је изграђено на уставним принципима, инклузивности, једнакости и слободи сваког појединца. Косово је усвојило одговарајуће мере за унапређење пуне и ефективне равноправности између припадника заједница у свим областима економског, социјалног, политичког и културног живота.”

Истовремено се захвалио међународним пријатељима, чију су, каже, подршку имали на овом путу, наводећи:

“Судије и тужиоци имају велику улогу у животима грађана у остваривању њихових права у обезбеђивању једнаког приступа правди, без обзира на њихов пол, расну, верску и националну припадност,” додао је председник.

Српске судије и тужиоци требало је да положе заклетву пред косовским председником 17. октобра, али се они на полагању заклетве нису појавили.

До одлагања “пуне имплементације” споразума о правосуђу, како је раније најављивано, није дошло због, саопштено је из ЕУ, захтева за одлагањем од стране Београда.

Зашто је до одлагања интеграције српских правосудних радника у косовски систем дошло – није било званичних информација, док су директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, а потом и српски Председник, Александар Вучић, најавили да ће се интеграција догодити три дана касније, односно јуче – дан након косовских локалних избора.

Што се мене тиче, дао сам одобрење као председник, а Влада Србије је после данашње седнице дала одобрење, рекао је тада Вучић.

Међутим, из косовског председништва наведено је да ће “декрет о судијама и тужиоцима из невећинских заједница бити донешен само када први човек Косова одлучи о овом питању”.

Споразум о правосуђу постигнут је почетком фебруара 2015. године, након чега је из београдског преговарачког тима истакнуто да уз овај споразум постоји и “пратећи споразум који разрађује све детаље”, те да “ни на једном месту, нема ни грба, ни назива ‘Република Косово'”.

Навели су и да ће српске судије полагати “статусно неутралну заклетву”, односно “посебну врсту заклетве која неће бити иста као заклетва коју полажу судије косовски Албанци”.

Ипак, за сада није у јавности познато да ли је данашња заклетва коју су судије и тужиоци положили била “статусно неутрална”.

Од 2015. расписана су и два конкурса за интеграцију некадашњих тужилаца, судија и административног особља српског правосудног система у косовски, вршена је њихова обука, али ниједном, супротно пракси косовских правосудних институција – нису саопштена њихова имена.

Данашња интеграција најављена је из Брисела након, како је тада наведено, неформалног састанка Тачија и Вучића, а након раније најављеног рока за интеграцију српског правосуђа што је био 10. јануар 2017.

Коха: Испред зграде Председништва Косова стигао аутобус који је довезао српске судије и тужиоце који треба да положе заклетву 

Данас ће косовски председник Хашим Тачи донети декрет за судије и тужиоце из невећинске заједнице.

Према саопштењу из председништва, доношење овог декрета је једна од афирмативних мера које косовске институције предузимају за постизање пуне и делотворне равноправности чланова заједнице у свим областима економског, социјалног, политичког и културног живота.

Према сазнањима КТВ-а, испред зграде Председништва Косова стигао је аутобус који је пратила косовска полиција, а за који се верује да превози српске судије и тужиоце.

Полагањем заклетве у потпуности је спроведен Споразум о правосуђу, који је у Бриселу постигнут 10. фебруара 2015. године.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here