Четврт века од стравичног масакра! Побили све Србе, чак и бебу од 18 месеци!

Поделите:

Служењем парастоса, паљењем свећа и полагањем цвећа на спомен-обележје у селу Ледићи, код Трнова, јуче је обележено четврт века од крвавог пира муслиманских фаланги које су свирепо ликвидирале 24 српска цивила из овог села.
Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили српске цивиле у селу Ледићи, од којих је најстарија жртва, Иконија Васић, имала 92 године, а најмлађа, Милун Тешановић, само 18 месеци.
Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из суседног села Дејчићи. У злочиначком походу на своје комшије убијили су десет чланова породице Васић, читаву породицу Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саву Кењића и Слађана Секулића.

Парох трновски Младен Микавица поручио је окупљеним Ледићанима да су њихови најближи тог кобног дана на својим огњиштима страдали само зато јер су били Срби и православци.

„Овоземаљска правда је спора, можда и достижна, али њихово мученичко страдање Господ Бог ће им надокнадити у Царству небеском”, рекао је Микавица.

Начелник општине Трново Горан Вујичић изразио је незадовољство и огорчење чињеницом да за масакр над Србима у Ледићима нико од злочинаца до данас није одговарао, а да су правосудни органи на нивоу БиХ потпуно индиферентни према овом злочину.

Окупација села Ледићи, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна. У том периоду су на веома суров начин убијени сви мештани српске националности који нису могли на време да побегну из својих кућа, али и они који су накратко успели.
Истрага коју је 1994. године спровело Министарство унутрашњих послова Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бега поделили у две групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику. Према резултатима ове истраге, другу групу, која је ишла према Калиновику, пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице, где су сви убијени, осим једанаестогодишњег дечака, који је тешко рањен лежао међу телима страдалих.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тела. Према извештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин – клањем, вешањем или гушењем. Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин.
Годишњица покоља у Коритима

У ноћи између 4. и 5. јуна 1941. усташе су у селу Корита, општина Билећа, мучки убиле више од 180 Срба – мештана овог и околних села, и бациле их у Корићку јаму. Кости корићких мученика извађене су 1953. године. Најстарија жртва тог страшног злочина био је осамдесетогодишњи Јевто Сворцан, док је најмлађа био четрнаестогодишњи Коста Глушац, који је једини пружао отпор зликовцима над јамом. Међу страдалима највише је било чланова породица Сворцан, Бјелица, Старовић, Тркља, Шаровић, Шакота, Глушац, Рогач, Јакшић, Думнић, Ковачевић, Курдулија, Коснић, Милошевић, Миловић, Носовић и Радан. Злочинци су били прве комшије, муслимани из Фазлагића куле, код Гацка, под вођством усташког повереника Хермана Тогонала и гатачког хоџе Мухарема Главинића.
Убили му две сестре и сестричину

Момчило Васић, који је у масакру у Ледићима изгубио две сестре и дванаестогодишњу сестричину, рекао је новинарима да су их убиле комшије муслимани. „Пратили су их и побили, а само је мали Драган Васић, који је био рањен, успео да преживи. Верујем у правду, али не верујем у правосуђе БиХ, јер оно има селективан приступ ратним злочинима у БиХ”, навео је Васић.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here