ЦИА објавила тајни документ о преговорима у Дејтону

Поделите:

Америчка обавјештајна агенција ЦИА објавила је тајни документ од 15. новембра 1995. са преговоро у Дејтону, којима је окончан рат у БиХ, који свједочи чиме је Алија Изетбеговић практично био уцијењен да потпише мировни споразум

Тако се у документу који је насловљен на Тонија Лејка на три стране доносе ” прочишћене теме за разговор” које су припремљене уочи састанка са Изетбеговићем.

Између осталог, на састанку је требао истаћи како није дошао да преговара, већ само да подржи ставове Ричарда Холбрука, који је овлаштен од предсједника САДа Била Kлинтона за преговоре.

Будући да је остало још само неколико сати, дошао је у име Kлинтона с поруком да приједлог о пођели територија није савршен, али омогућава више од 51 посто, што је најбољи могући договор, док ће наставак сукоба донијети нове жртве без загарантованих исхода.

У документу се истичу да Изетбеговићу треба пренијети да је Kлинтон свјестан тежине преговора, али и да је разочаран јер након 16 дана није постигнут договор.

Потом се на посљедњој страници наводе тезе које ће се користити “ако је потребно, да се одлучи у вријеме састанка”. Тамо је набројано шест ставки:

1. Ако ваша Влада не жели да прихвати мировни споразум који Срби могу прихватити и онај који је подржан од стране Kонтакт групе, неће бити:
– Снага Сједињених Америчких Држава на терену,
– Имплементације НАТО­ и
– Економске помоћи и помоћи при обнови.

2. Kонгрес неће одобрити, нити ми можемо од њих тражити, програм за опрему и тренинг од стране САД-а

3. УНПРОФОР­ ће се повући. Босна би се могла наћи без икакве војне подршке Запада и без формалне подршке.

4. Ако се овај процес не закључи на задовољавајући начин у Дејтону у наредној фази састанци ће се одржати у Паризу или негђе друго. Сједињене Америчке Државе ће бити у далеко мањој могућности да утичу на исход, а то ће бити на штету БиХ.

5. Много тога је у питању за Вас, Босну, Сједињене Америчке Државе и предсједника. Позивамо вас да пажљиво размислите о Дејтону и изгледима за будућност након мира у Босни уз подршку Сједињених Америчких Држава и међународне заједнице.

6. Врло добар резултат је на дохват руке. Не дозволите да промакне.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here