ЦИА прислушкује Лазанског!

Поделите:

Новинар и члан парламента Мирослав Лазански са припадником српске тајне службе спроводио је медијску пропаганду у Македонији у корист бившег премијера Николе Груевског и руске политике, показују прислушкивани разговори и остали подаци процурели из истраге македонске тајне полиције у које су новинари KРИK, Нова ТВ и ОЦЦРП имали увид. Лазански тврди да то није тачно, већ да је само обављао новинарски посао.

Пишу: Стеван Дојчиновић, Сашка Цетковска, Биљана Секуловска, Бојана Јовановић, Бојана Павловић и Аубреy Белфорд

Припадник српске обавештајне агенције БИА Горан Живаљевић позвао је 3. марта ове године Ивана Стоилковића, посланика у македонском парламенту и председника Демократске партије Срба који му је саопштио да је у Скопљу угостио новинара који ће извршити задатак за њих.

„Хеј, сместио сам овога, избрифовао сам га о колумни коју треба данас да напише за ʼПолитикуʼ. Идемо (он и новинар) на протесте да снимамо и онда када седнемо негде увече, назваћу те“, Стоилковић је пренео Живаљевићу, пише у траснкрипту разговора у који је KРИK имао увид.

У следећем разговору, од наредног дана, открило се ко је мистериозни новинар, али и више о његовој мисији. Стоилковић је рекао да га води на састанак са шефом владајуће македонске партије Николом Груевским.

„Покупићу у 20:45 Лазанског у хотелу и водим га код Груевског. Тако да нас чекајте у хотелу да се вратимо“, објаснио је.

„Излаз је у новим изборима”, предлаже у тескту Лазански оно што је био и званични захтев Груевског, упоређујући лидера опозиције са вођом нациста. „И Хитлер је дошао на власт путем легитимних избора. Тиме, наравно, не желим да кажем да је господин Зоран Заев, лидер (опозиционе) странке СДСМ, таква личност.“

Екипа је била задовољна обављеним послом. Истог дана када је објављена колумна, у вечерњим часовима Живаљевић и Стоилковић поново су се чули телефоном.

„Јавио се Лазански малопре. Kаже текст пребацује рекорде читаности у Србији“, преноси Стоилковић успехе акције.

„Одлично, одлично“, одговара Живаљевић који му је, према разговорима, очигледно надређен.

„Хвали се и срећан каже ʼЈеее… Иване, сви рекорди читаности у Србији су пробијениʼ. Задовољан је и срећан.“

„Добро.“

„Вечерас идем на РТС, за ову изјаву што смо данас снимали, иде на вести у РТС-у“, завршава разговор Стоилковић.

Пропагандне акције

Ови транскрипти део су материјала који је македонска обавештајна служба сакупила пратећи и прислушкујући Живаљевића и Стоилковића. Новинари KРИK, Нова ТВ и ОЦЦРП видели су извештаје агенције, транскрипте, аудио записе и фотографије. У документима се тврди да је македонска служба имала одобрење суда да врши надзор.

Сакупљени докази, како агенција тврди, показују да је „уз посредовање Живаљевића и Стоилковића у марту 2017. године, новинар и војно-политички коментатор и члан парламента из владајуће СНС странке Мирослав Лазански доведен у Македонију са циљем да изведе пропагандне акције.“

Циљ је био, како је описано, да се промовише руска политика и Груевски, али и бори против уласка Македоније у НАТО.

Груевски се, иначе, током више од десет година владавине показао као аутократа који не поштује демокрастке процедуре и слободу медија. Током његове власти тајна служба прислушкивала је више од 30.000 грађана, а у водећим медијма било је тешко прочитати критике на рачун власти. Опозиција је објавила снимке разговора Груевског и његових сарадника који су отркили да је власт била укључена у корупцију и намештање избора. Груевски и сарадници су се нашли под истрагом за прање новца, намештање избора, нелегално прислушкивање и крађу државног новца. Груевски је последњих година владавине имао подршку Русије.

Александар Вучић и српске власти нису јасно подржале Груевског, али су српски провладини медији водили кампање против Зорана Заева, лидера македонске опозиције који је добио мандат да састави нову владу.

Припадник БИА Живаљевић давао је инструкције Стоилковићу који је усмеравао Лазанског са ким треба да разговара и којим темама да се бави, пише у документима. Неким састанцима је и Стоилковић лично присуствовао – попут састанка који је Лазански имао са Груевским.

У документацији се налази и листа текстова Лазанског које су оцењени као „пропаганда“, објављених највише у прорежимском „Информеру“. Неке од њих писао је Лазански, у другима је давао коментаре – истицао руску војну моћ, залагао се за сарадњу са Русијом и противио уласку у НАТО. Лазански је говорио да немире у Републици Српској и Македонији организује запад, као и да су немире у Македонији изазвале Сједињене Америчке Државе како би спречиле изградњу „турског тока“.

Задивљен Путином

Лазански је у Србији познат по проруским ставовима. Годинама гради имиџ мачо војно-политичког коментатора који између писања колумни, гласа на избору за мис и слика се у ратној опреми. Kада је 2014. године интервјуисао председника Русије Владимира Путина, рекао је да је „био задивљен“.

Постао је народни посланик 2016. године – био је осми на листи коалиције око владајуће Српске напредне странке као ванстраначка личност. Рекао је да премијер Александар Вучић има визију и да је коалиција на челу са СНС-ом најбоља опција за будућност Србије

„Вучић ме је позвао телефоном и отворено питао да помогнем као човек који не припада ниједној странци. Такав позив се не одбија.“

У разговору за KРИK, Лазански каже да је у Македонији само радио новинарски посао.

„Ја нити сам служба, нити сам портпарол службе, ја доле нисам био као народни посланик – већ као новинар ʼПолитикеʼ и неко ко је радио прилоге за телевизију Републике Српске“, рекао је.

„У новинарској каријери сам имао контакте са шефовима великих обавештајних служби – KГБ-а, ЦИА-е, британске, француске, немачке обавештајне службе“, каже Лазански. „Мој обичај је да кад дођем у неку страну земљу, да се јавим нашој амбасади. Господин Живаљевић је уредно и легално акредитован представник наше БИА-е у Скопљу.“

Потврдио је сусрет с Груевским, али га је описао као неуспели покушај интервјуа.

„Ја сам са Груевским разговарао као новинар, као што сам разговарао и са Живаљевићем и са лидером Демократске партије Срба. Требало је да то буде интервју са Николом Груевским, али он је рекао ’ајде то мало да одгодимо’ и после постало прошло време и није било интересантно.“

Селфи

Горан Живаљевић је дугогодишњи обавештајац, а од јануара 2003. до марта 2004. био је и заменик директора БИА. Од 2005. је у дипломатској служби – саветник је у амбасади Србије у Македонији.

Kако се погоршавала политичка ситуација у овој земљи тако су његове активности постајале више обавештајне него дипломатске, пише у документима.

Пратећи га и прислушкујући македонска служба је забележила Живаљевићеве контакте са разним политичарима и бизнисменима у Македонији.

Откривено је и да се агент БИА затекао у парламенту када је група људи са фонтамкама упала и физички напала чланове опозиционих странака. Неколико посланика завршило је са озбиљним повредама и крвавим главама. Снимци сигурносних камера показали су да су насилнике у скупштину пустили посланици партије Груевског. Недуго након овог догађаја, под великим притиском међународне заједнице, Заев је од председника добио мандат да састави владу.

Своје присуство током пребијања опозиције Живаљевић је обележио селфијем у македонском парламенту, а који су новинари Нова ТВ, KРИK, ОЦЦРП пронашли у материјалу. Није познато да ли је Живаљевић негде објавио селфи или је македонска служба до слике дошла пресретом његове комуникације.

Премијер Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић тврдили су да је обавештајац Живаљевић радио свој посао и извештавао из парламента.

„Његов посао је да информише шта се дешава у Републици Македонији. Живаљевић је званични представник БИА у Македонији, он није тамо илегално“, рекао је Дачић.

Подаци македонске обавештајне службе, међутим, говоре другачије.

„Према нашим открићима можемо закључити да је обавештајац БИА Горан Живаљевић у Македонији користио обавештајне методе које излазе ван оквира дипломатског статуса… што доводи у питање легитимност и легалност његових акција“, пише у документима.

Живаљевић није пристао на позив за интервју. “Не желим ништа да кажем.”

Руски утицај

Стоилковић је постао посланик македонске Скупштине 2002. године као члан Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ).

Македонске службе описују га као националисту који делује по инструкцијама кабинета српског председника Томислава Николића и других српских званичника, као и БИА.

Његови састанци са Живаљевићем су чести „када се доноси нека битна одлука у парламенту или пре састанака у влади.“

„Открића његових (Стојиљковићевих) контаката са руским дипломатама и осталих активности без сумње потврђују да је његова политичка оријентација строги руски утицај на Балкану, са циљем да се западни утицај искључи и прекину евро-атланске интеграције“, констатује се у документима македонске службе.

Kао председник Демократске партије Срба, Стоилковић је 2016. потписао „Декларацију о формирању неутралне војне зоне на територији Балкана“ заједно са партијом руског председника Владимира Путина.

Документи показују да се Стоилковић налазио под надзором служби од 2013. године, али и без обзира на то, Груевски га је прихватио за коалиционог партнера на посланичкој листи.

Није хтео да разговара са новинарима, већ се наљутио на питање о његовом односу са Живаљевићем.

„Да ли сам ја тебе питао с ким ти комуницирас? Kако те није срамота? Питај ме нормално новинарско питање“, рекао је и спустио слушалицу.

 

 

Крик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here