ЦИА у страху од кинеског шпијунског хардвера на Балкану

Поделите:

Kинеске инвестиције имају за циљ извоз кинеског капитала и технологије и као такве теже профиту. Но поред тога им је у светлу стратегије „пут и појас“ важно и да се безбедоносно убаце у Европу. Балкан је доживљен као „меку трбух“ Европе где могу лакше и јефтиније пласирати свој капитал али и где планирају значајнији обавештајни и медијски рад којим треба да штите свој капитал. Kина жели да у перспективи оствари и одређени утицај у земљама у којима има јасне економске интересе и који се налазе на њеном стратешком правцу ширења глобалне економске хегемоније.

Оно што је уплашило западне службе јесте да на Балкан долазе кинески обавештајци првог ешалона за разлику од других сила које на ове просторе шаљу своју другу или трећу лигу. Присуство високих официра обавештајне структуре Kине је упалило аларм у Вашингтону и Лондону јер то значи да су њихове амбиције на овим просторима велике и дугорочне. У првом таласу су дошле финансијске ињекције и инфраструктурна изградња, затим су кренуле куповине компанија, а на крају долазе и њихове гринфилд инвестиције у све већем обиму. Један од мотива за агресивно рушење Груевског у Македонији није било то што је он направио добре односе са Москвом већ и са Пекингом.

Kинези у следећој фази планирају да шире своју мрежу утицаја на Балкану. Пре свега ангажовањем локалних политичара и агенција које ће им помоћи да створе позитиван утисак о њиховим инвестицијама. Осим тога као технолошка сила су започели инсталацију система за праћење комуникација у региону. Пре свега они желе да прате комуникације влада земља у којима раде али и страних амбасада. На њиховом ће удару бити пре свега амбасаде САД, Британије и неких држава ЕУ. Ово је јако узнемирило обавештајну заједницу САД и Британија, али нису спокојни ни Немци, а ни Руси. Американци су добили инструкције да на листи приоритета за праћење деловања на првом месту не буде Русија већ Kина. Тако да сада ранг листа непожељних на Балкану изгледа овако – Kина, па Русија и на крају Турска.

Kинези настоје да створе технолошки хардвер у својим компанијама и инвестицијама на региону који ће се убрзо активирати у мрежни центар за надзор и праћење комуникација и интернета са циљем заштите кинеских економских и стратешких интереса и амбиција на нашим просторима. Kинези ће у наредном периоду активирати неколико шпијунских центара у региону које измештају из амбасада које су прве на удару контраобавештајних служби. Kинези планирају тако инвестиције да у њима остављају простор, напајање и ресурсе у којима ће уградити своју опрему за надзор комуникација. Њима нарочито одговарају објекти енергетског система или компаније са великим индустријским хардвером ван градова где могу без велике контроле и мимо фокуса обавештајних структура организовати свој шпијунски центар. Рударски металуршки комбинати или хидроцентрале (зато и конкуришу за куповину оваквих компанија и за изградњу хидроцентрала на Дрини) су идеалне за смештање обавештајне опреме, а да то не привуче велику пажњу као што је то слушај у локацијама амбасада или пословних центара у великим градовима.

Нови центар

Поделите:

1 коментар

 1. kakva gomila gluposti hahahahahaha……
  kinezi kupuju Drinu da grade hidrocentrale gde neće proizvoditi el. energiju nego će tu pakovati skalameriju za kontrolu komunikacija Američke Ambasade??????
  pa što bi to radili kad im je lakše da lansiraju špijunski satelit i preko satelitski komunikacija to rade??????
  za lansiranje satelita im treba 1-2 miliona evra a znate koliko treba da se u nekoj vuko.ebini napravi hidrocentrala???????
  jel autor ovog tupavog texta gore ikad razmišljao koliko neko može biti glup da baci novac niz vodu na taj način??????
  Kinezi su kupili železaru Smederevo ne da instaliraju nekakav špijunski hardware već da proizvode železničke šine za brzu prugu Beograd-Budimpešta koju nameravaju da grade…..
  čim to odrade železara im ne treba ni 5 para…..
  daće je džabe sve đuture sa radnicima nekoj domaćoj barabi hehe

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here