Ћирилица по закону постаје матично, а латиница помоћно писмо у Србији?

Поделите:

РАДНА ГРУПА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ ОСЕНИЛА ДА ЗАКОН ТРЕБА УСКЛАДИТИ СА УСТАВОМ СРБИЈЕ

РАДНА група Министарства културе предложила је да се први члан Закона о службеној употреби језика и писма усклади са чланом 10. Устава Републике Србије који у службеној употреби не раздваја српски језик од ћириличног писма.

Осим тога, у том члану се ћирилица означава као матично писмо, а латиница као помоћно писмо.
Како пише „Политика“, радна група, у којој су и представници Одбора за стандардизацију српског језика, припремила је предлоге за измену и допуну Закона о службеној употреби језика и писма, које за првенствени циљ имају да боље регулишу статус ћирилице у јавном саобраћају.
Такође: прецизније дефинисање недовољно јасних делова постојећег закона.

Факти

Поделите:

1 коментар

 1. У Уставу, тачније у Члану 10. Устава Србије, уз српски језик, али ни уз био који руги језик нема никаквог помена о “матичном писму” и о “латиници као помоћном писму”. Дакле, Радна група је једноставно фалсификовала Члан 10. Устава Србије а циљ може бити само један: да српски лингвисти, уз подршку политичара, и даље “својим изумом” “двоазбучје” и изван “српскохрватског језика”, сада и у српском језику и даље затиру српску азбуку кроз продужавање двоазбучја које се на тај начин нигде више не примењује у свету, ни у једном другом језику.
  А да је Радна група учинила фалсификат Члана 10. Устава Србије, доказ је оригиналан Члан 10. Устава Србије, који гласи:
  “У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
  Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.”
  Дакле, нигде у Члану 10. Устава Србије нема ни два писма за српски језик нити има помена о “матичном писму” ни о “латиници као помоћном писму”. То су намерно измислили српски лингвисти у институцијама да би тако изменом Закона о службеној употреби језика и писма поништили иначе сасвим исправну уставну одредбу о језику и писму. Нижим актом они поништавају врхунски акт као што је Устав.
  Мало шири текст о томе послао сам, као понуду за објављивање, Уредништву Видовдана.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here