“Ћирилица” стигла у срце Загреба…

Поделите:

У Загребу је у четвртак почела да ради радио станица Еxтра ФМ, чије је појављивање у етру изазвало веома бројне и бурне реакције у Хрватској.
Ради се о специјализованом радију који пушта искључиво народну музику. Уочи почетка рада станице, расправљало се о томе каква фолк музика ће се пуштати на радију, али је већ првога дана постало јасно да ће ту бити места и за Секу Алексић, Драгану Мирковић, Дејана Матића и друге “хардкораше народњачке сцене”, пише Јутарњи лист.

Стотине људи је коментарисало обаву Еxтра ФМ-а на Фејсбуку да ће им то одсада постати обавезна фреквенција на радију у колима.

“Kоначно нећу морати да режем ЦД-ове са цајкама за ауто! Браво Еxтра”, “Kоначно нешто што мозе да се слуша сваки дан. Све похвале и само тако даље и пууууно успеха”, “Најјачи сте! Све похвале! Поздрав из Португала” и “Није доброоооо!!! Опет сам почео брзо да вози одмах”, били су само неки од коментара око 300 коментара.

Осим великог броја позитивних коментара, слушаоци су за тако кратко време станици већ дали просечну оцену 4,9. Ако је судити према оценама слушалаца, Еxтра ФМ се од првог дана не слуша само у Хрватској. Станици се јављају љубитељи народњака из Португала, Аустрије, Словеније, БиХ, Србије, Скандинавије…, наводи Јутрњи.

А почетак рада првог загребачког радија са “цајкама” обележила је једна од водитељки програма Еција Ивушић на свом Инстаграм профилу: “Хвала вам људи. Ретко кад немам текста, а ово је један од тих тренутака. Толико позитиве и добрих вибрација давно нисам упила.”

Иначе, полемике око покретања прве народњачке радио станице у Хрватској трајале су данима, иако су многи полемичари у својим текстовима “признали” да Хрватима годинама уживају уз музику “са оне стране Дрине”.

Новинар Горан Војковић је, у ауторском тексту за загребачки портал Индекс, народњаке окарактерисао као “једини српски производ који је успео да освоји Хрватску”, истакавши да је оснивач радија “разоткрио још један сегмент у којем су Хрвати максимално дволични”.

Војковић каже да се у хрватској јавности добро пази да се у говору случајно не појави која српска реч, или да неко не каже мај уместо свибањ, а када дођу ноћ и алкохол – пева се и игра на мелос којем су се Хрвати некада подсмевали.

Једно од истаживња, које је такође објавио Индекс, показало је да у Хрватској народњаке највише слушају верници и хомофоби.

Извор: Б92, Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here