“Ćirilica” stigla u srce Zagreba…

Podelite:

U Zagrebu je u četvrtak počela da radi radio stanica Extra FM, čije je pojavljivanje u etru izazvalo veoma brojne i burne reakcije u Hrvatskoj.
Radi se o specijalizovanom radiju koji pušta isključivo narodnu muziku. Uoči početka rada stanice, raspravljalo se o tome kakva folk muzika će se puštati na radiju, ali je već prvoga dana postalo jasno da će tu biti mesta i za Seku Aleksić, Draganu Mirković, Dejana Matića i druge “hardkoraše narodnjačke scene”, piše Jutarnji list.

Stotine ljudi je komentarisalo obavu Extra FM-a na Fejsbuku da će im to odsada postati obavezna frekvencija na radiju u kolima.

“Konačno neću morati da režem CD-ove sa cajkama za auto! Bravo Extra”, “Konačno nešto što moze da se sluša svaki dan. Sve pohvale i samo tako dalje i puuuuno uspeha”, “Najjači ste! Sve pohvale! Pozdrav iz Portugala” i “Nije dobrooooo!!! Opet sam počeo brzo da vozi odmah”, bili su samo neki od komentara oko 300 komentara.

Osim velikog broja pozitivnih komentara, slušaoci su za tako kratko vreme stanici već dali prosečnu ocenu 4,9. Ako je suditi prema ocenama slušalaca, Extra FM se od prvog dana ne sluša samo u Hrvatskoj. Stanici se javljaju ljubitelji narodnjaka iz Portugala, Austrije, Slovenije, BiH, Srbije, Skandinavije…, navodi Jutrnji.

A početak rada prvog zagrebačkog radija sa “cajkama” obeležila je jedna od voditeljki programa Ecija Ivušić na svom Instagram profilu: “Hvala vam ljudi. Retko kad nemam teksta, a ovo je jedan od tih trenutaka. Toliko pozitive i dobrih vibracija davno nisam upila.”

Inače, polemike oko pokretanja prve narodnjačke radio stanice u Hrvatskoj trajale su danima, iako su mnogi polemičari u svojim tekstovima “priznali” da Hrvatima godinama uživaju uz muziku “sa one strane Drine”.

Novinar Goran Vojković je, u autorskom tekstu za zagrebački portal Indeks, narodnjake okarakterisao kao “jedini srpski proizvod koji je uspeo da osvoji Hrvatsku”, istakavši da je osnivač radija “razotkrio još jedan segment u kojem su Hrvati maksimalno dvolični”.

Vojković kaže da se u hrvatskoj javnosti dobro pazi da se u govoru slučajno ne pojavi koja srpska reč, ili da neko ne kaže maj umesto svibanj, a kada dođu noć i alkohol – peva se i igra na melos kojem su se Hrvati nekada podsmevali.

Jedno od istaživnja, koje je takođe objavio Indeks, pokazalo je da u Hrvatskoj narodnjake najviše slušaju vernici i homofobi.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here