Читали су Хрватима стихове “српских народњака”: Фуј, кич, шунд…

Поделите:

У жељи да буду прихваћени или да би приказали себе као део интелектуалне елите, људи понекада измишљају, па и избегну истину када им се постави питање каква је то музика коју они слушају. Најновији пример лажног елитизма и национализма без покрића нам долази из комшијске Хрватске.

Новинари хрватског портала Неwсбар.тв направили су анкету међу житељима Загреба на тему музичког укуса младих, тачније, на све већи број “цајки” како они називају новокомповану музику која долази из Србије, због чега је пре неколико дана пуштена у рад и прва радио-станица са том врстом музике.

Иако је неко можда очекивао да ће им у анкети бити читани стихови Цеце, Јелене Kарлеуше, Секе Алексић, Милета Kитића, Расте и Синана Сакића, они су се ипак одлучили да анкетираним грађанима прочитају стихове познатих песама Прљавог казалиша, Јосипе Лицац, Оливера Драгојевића и Томпсона.

Ако сте очекивали да су грађани препознали хитове својих популарних земљака, преварили сте се.

Свако од анкетираних је у одабраним стиховима видео кич, шунд, као и ширење национализма од стране “српских певача”.

Међутим, то што нису препознали песме популарних хрватских извођача, није им била сметња да за сваког од њих кажу како им је он баш омиљен, одличан певач и да га радо слушају.

Онда су на ред дошли ови стихови:

“Боже, у оку суза ти блиста

иди, у души остани чиста

иди, ја нисам добар ни себи

срећу ти донео не би”.

 

Не знамо да ли је анкетираним грађанима на крају речено чији су стихови песама били искоришћени приликом испитивања, али верујемо да им по гледању овог видео-снимка вероватно није било свеједно

 

blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here