Čitali su Hrvatima stihove “srpskih narodnjaka”: Fuj, kič, šund…

Podelite:

U želji da budu prihvaćeni ili da bi prikazali sebe kao deo intelektualne elite, ljudi ponekada izmišljaju, pa i izbegnu istinu kada im se postavi pitanje kakva je to muzika koju oni slušaju. Najnoviji primer lažnog elitizma i nacionalizma bez pokrića nam dolazi iz komšijske Hrvatske.

Novinari hrvatskog portala Newsbar.tv napravili su anketu među žiteljima Zagreba na temu muzičkog ukusa mladih, tačnije, na sve veći broj “cajki” kako oni nazivaju novokompovanu muziku koja dolazi iz Srbije, zbog čega je pre nekoliko dana puštena u rad i prva radio-stanica sa tom vrstom muzike.

Iako je neko možda očekivao da će im u anketi biti čitani stihovi Cece, Jelene Karleuše, Seke Aleksić, Mileta Kitića, Raste i Sinana Sakića, oni su se ipak odlučili da anketiranim građanima pročitaju stihove poznatih pesama Prljavog kazališa, Josipe Licac, Olivera Dragojevića i Tompsona.

Ako ste očekivali da su građani prepoznali hitove svojih popularnih zemljaka, prevarili ste se.

Svako od anketiranih je u odabranim stihovima video kič, šund, kao i širenje nacionalizma od strane “srpskih pevača”.

Međutim, to što nisu prepoznali pesme popularnih hrvatskih izvođača, nije im bila smetnja da za svakog od njih kažu kako im je on baš omiljen, odličan pevač i da ga rado slušaju.

Onda su na red došli ovi stihovi:

“Bože, u oku suza ti blista

idi, u duši ostani čista

idi, ja nisam dobar ni sebi

sreću ti doneo ne bi”.

 

Ne znamo da li je anketiranim građanima na kraju rečeno čiji su stihovi pesama bili iskorišćeni prilikom ispitivanja, ali verujemo da im po gledanju ovog video-snimka verovatno nije bilo svejedno

 

blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here