Чланови изолованог племена убили Американца

Поделите:

Припадници изолованог и заштићеног индијског племена убили су америчког мисионара који је кренуо на њихово острво да шири хришћанство, јавили су светски медији.

Чланови племена погодили су стрелама 27-годишњег Американца Џона Чауа чији је план био да племе преобрати у хришћанство.

Чау је платио једном рибару да га превезе до острва Северни Сентинел које се налази у Андманском архипелагу у Индијском океану. Рибар је то урадио, али га није превезо до самог острва, већ га је оставио поред, одакле се Чау сам у кануу упутио ка њима.

Чим је кренуо ка копну, одмах су га устрелили.

Рибари су нашли његово тело дан касније након што је покушао да крочи на острво.

На том острву живи група изолованог племена Сентинел који све људе који нису њихови чланови и покушавају да им се приближе гађају стрелама како би их отерали и заштитили своје племе. Сматрају се једним од најпримитивнијих заједница на свету, а њихово друштво броји од 50 до 400 људи, не зна се тачан број.

Нико од чланова племена неће одговарати због смрти Американца, зато што је реч о припадницима изолованог и заштићеног племена.

Због убиства Американца тамошња полиција ухапсила је седам особа, међутим нико није припадник племена, већ је реч о рибарима који су омогућили Чауу да се приближи острву с племеном.

Према писању Дејли меји, рибари су видели када је племе погодило Американца стрелама. Он је наставио да хода, а онда су му наводно пребацили уже преко главе и одвукли га. Тело су му нашли сутрадан.

Острво Северни Сентинел налази се у Андаманском архипелагу у Индији, у Бенгалском заливу и то јужно од Мјанмара. Простире се на површини од 72 километара квадратних.

Племе Сентинел нема баш никаквих контакта с другим деловима света, а на њихово острво не долази чак ни индијска морнарица. Све које им се приближе третирају као непријатеље.

У време после катастрофалног цунамија који је погодио Индијски океан децембра 2004. године, група спасилаца упутила се хеликоптером да помогне племену. Покушали су да им добаце пакете с храном, али дочекали су их непријатељски настројени “мали црни људи”. Један ратник изашао је из густе џунгле и стрелом гађао хеликоптер!

Иако Индија има право владавине над острвом, након неколико пропалих покушаја да успостави пријатељскег контакте од 1964. године, индијска влада је одустала од Сентинела.

Посете острву су забрањене, а индијска ратна морнарица брине се да се туристи, истраживачи и други који то покушају не приближе острву.

Истраживачи упркос томе и даље жуде за проучавањем ових домородаца.

 

Мондо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here