Чомски: Антифа је “огроман поклон за десницу”

Поделите:

ЉЕВИЧАРСКИ антифашистички покрет Антифа у САД-у нашао се под повећалом јавности након судјеловања у просвједу против неонациста одговорних за насиље у Шарлотсвилу.

Познати знанственик, филозоф и активист, љевичар Ноам Чомски је у разговору за Washington Examiner коментирао америчку организацију Антифа: “Они су минијатурна фракција љевице, баш као њихови претходници. Антифа је огроман дар за десницу, укључујући велик број њезиних милитантних чланова”.

“Када сукоб доспије на терен насиља, побјеђују најотпорнији и најбруталнији”

Многи активисти повезани с америчком Антифом сами себе сматрају анархистима и социјалистима. Често носе црну ођећу и скривају свој идентитет. Чомски је о њима изјавио: “Често раде погрешне ствари, као што је спречавање разговора, а цијели покрет опћенито дјелује штетно за интересе његових чланова”.

“Када сукоб доспије на терен насиља, побјеђују најотпорнији и најбруталнији – а ми знамо тко су они. Ово такођер доводи до губитака прилика за образовање, организацију те озбиљну и конструктивну критику”, рекао је Чомски.

“Љевичарско насиље није било проблем у Њемачкој”

Доналд Трамп згрозио је јавност коментаром у којем је изједначио протупросвједнике и неонацисте одговорне за убојство 32-годишње Heather Heyer  у Шарлотсвилу. Вође Ку Клуџ Клана су му честитале на “огромној побједи” коју им је омогућила његова тврдња да кривце за насиље треба тражити на обје стране.

Чомски је рекао да је забринут због Трампове изјаве те успоредио Антифу с антифашизмом за вријеме нацистичке владавине у Њемачкој. Нагласио је да “љевичарско насиље није било проблем у Њемачкој”.

“Антифа је директна посљедица јачања фашистичких организација”

Професор на свеучилишту Georgetown, Mark Lance,  изјавио је да је покрет Антифа директна посљедица јачања фашистичких организација у САД-у.

“Поступци Антифе не морају бити насилни, али већина чланова спремна је на физички отпор фашистичким маршевима те обрану од напада фашиста”, рекао је Lance.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here