Ћоровић: Јанковићев покрет у тешкој ситуацији, ствари фулају

Поделите:

Покрет слободних грађана, Саше Јанковића, у тешкој је ситуацији, све што се ради – ради се без новца и многе ствари “фулају”, рекла је чланица председништва Покрета Аида Ћоровић гостујући у Новом дану.

Академик Душан Теодоровић напустио је председништво Покрета, а Аида Ћоровић каже да између Теодоровића и Јанковића нема суштинских разлика, већ разлика у осећају динамике и брзине решавања проблема. Додаје да је став академика био да ствари треба брже решавати.

“Морам да кажем да онај ко није правио организацију не зна да је то ужасно тежак посао, поготово када сте потпуно без новца. Поготово када се на сваком кораку испољава моћ и сила и врше се претње и притисци на потенцијалне чланове. Оно што је чињеница је да су професор Теодоровић и његова супруга дали немерљиви допринос у председничкој кампањи, он је био један од најгорљивијих чланова у кампањи”, рекла је Ћоровић.

Гошћа Новог дана додаје да је професор Теодоровић једна од особа које су јој вратиле поверење да Србија није неповратно изгубљена и да се не осећа као аптрид.

Она истиче да у покрету постоје веома динамична дискусија и дијалог и да то показује њихову вредносну оријентацију.

“Ми нисмо странка, политичка организација која покушава да створи једну потпуно нову политићку парадигму”, каже Ћоровић.

Упитана о ставу покрета према политичким странкама, Ћоровић каже да се не би правио покрет као посебан ентитет да је идеја била да у њему учествују постоеће политичке партије.

“У покрету покушавамо да нађемо један нови модел који ће да створи један шири фронт за дискусију и различита мишљења. Та динамика тражи време, на жалост једино што немамо тренутно је време”, истиче гошћа Новог дана.

Саша Јанковић присуствовао је скупу који је одржан на дан полагања заклетве Александра Вучића, а на којем су били председници опозиционих политичких партија. Аида Ћоровић каже да јој је жао што је на протесту пропуштено да се каже да то није било окупљање опозиције, али да демократски принципи морају важити за све, без обзира на идеолошке и вредносне разлике.

“Тог дана је требало да буде послат захтев да хоћемо фер изборе у будућности, ок регулаторна тела и нове изборне процедуре. Тиме демонстрирамо да хоћемо једнаке шансе, да нам почетна црта буде јенака и иста за све. Ако ја браним неки демократски принцип, он не може важити само за мене, он мора важити и за Бошка Орадовића”, истиће Ћоровић.

Упитана о могућности да Саша Јанковић буде нови лидер опозицје, гошћа Новог дана каже да нико у покрету нема такве претензије, већ да су сконцентрисани на формирање унутрашње структуре покрета и новог модела понашања.

“Сада морамо да правимо унутрашњу динамику, стварамо нешто што је нови модел понашања, да зовемо што више људи да се укључе, да се на локалу решавају локалне теме, а не да се води глобална политика. С друге стране, и од Јанковића се очекује да разговори са опозицијом буду динамични. То је веома важно, јер је Србија у великом проблему”, објашњава чланица председништва Покрета слободних грађана.

О могућности да се Саша Јанковић кандидује за градоначелника Београда, Ћоровић каже да се о томе није још разговарало.

“Али тражимо и трагамо за најбољим ршењем. Најлакше би било да нас петоро седнемо и договоримо се. Међутим, трудимо се да о свакој одлуци дискутујемо, пре свега међу људима из Апела 100. Можда је важније да створимо прво унутрашњу динамику, а нису последњи избори”, закључује Ћоровић.

Н1

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here