Човек продаје бубрег да би платио рачун за струју!

Поделите:

Стојадин Митић (72) из нишког насеља Железничке бараке огласио је прошле недеље посредством друштвених мрежа да продаје бубрег због дуга за струју.

Митић је рекао да је већ добио четири, пет понуда и да ће сигурно пристати на неку од њих јер, како је истакао, то је једини начин да својој породици поново обезбеди струју без које је више од месец дана. Kако је казао, најбоља понуда тренутно износи 6.000 евра.

“Знам да продаја органа код нас није дозвољена, али званично ћу се пријавити као донатор. Супруга и ћерка су уплашене због моје одлуке, свестан сам и ја ризика, али не одустајем. Нужда ме је на то натерала”, истакао је Митић. Према његовим речима, његова пензија износи 17.000 динара, а пензија његове супруге тешко оболеле од астме је 12.000 динара.

“За неку наводно неовлашћењу потрошњу Електродистрибуција ми тражи 177.000 динара, а више од 200.000 динара је потребно да би ми поново прикључили струју. Немам тај новац, а нећу да дозволим да ми супруга остане без живота. Никад се не зна када ће јој затребати инхалатор, а како да га користи кад немамо струју”, рекао је Митић.

Он је истакао да су муке његове породице почеле 2013. године када је са Електродистрибуцијом потписао споразум о отплати старог дуга на рате: “Иако сам тада платио све што треба и послао захтев Електродистрибуцији, нису дошли да ми прикључе струју, па сам морао то сам да урадим. Уредно сам плаћао потрошену струју све док нису дошли 21. маја и скинули ми струјомер због неовлашћене потрошње и испоставили рачун од од 177.000 динара”.

Он је казао да се протеклих недеља жалио Електродистрибуцији и суду, али да су његове жалбе одбијене. Митићеве комшије кажу да он није једини становник насеља Железничке бараке који има проблем са струјом и да су спремни да крену његовим стопама да би обезбедили својим породицама нормалне услове за живот.

Аница Зекић Аметовић казала је да су због наводне неовлашћене потрошње и њој искључили струју прошле године.

“По налогу суда су ми привремено, на две године, прикључили струју јер је моја ћерка дијабетичар на инсулину. Kада то време истекне не знам шта ћу. Мислим да понудим на продају око, оно кошта више од бубрега, само да задовољим то што Електродистрибуција тражи”, наводи Зекић Аметовић. Према њеним речима, станари насеља имају проблем са Електродистрибуцијом јер се струјомери налазе на зиду једне куће, односно “на улици”.

“Свако може да приђе струјомеру и ради шта хоће. Ми не можемо да их чувамо 24 сата дневно. Екипа дистрибуције дође и каже ‘оштетили сте пломбу намерно’ и однесу струјомер. Kоме је од нас 48 станара овог насеља у интересу да тако нешто сам себи уради”, запитала је Зекић Аметовић.

Становници су потписали петицију и затражили заједнички пријем код надлежних у ЕПС-у како би изложили свој проблем са радницима нишке Електродистрибуције који им, како кажу, “насилно скидају струјомере, секу пломбе са струјомера и праве лажне записнике о неовлашћеној потрошњи”.

Сектор за односе са јавношћу ЈП ЕПС саопштио је да је “у случају Стојадина Митића, који је у више наврата искључиван због дуга и откривен у крађи електричне енергије, у потпуности поштован закон и чак је омогућено да обавезе плати на рате”.

“Последња обустава испоруке електричне енергије била је у децембру 2013. године због дуга од 376.818 динара. И том приликом корисник је откривен у неовлашћеној потрошњи електричне енергије. Kорисник се поново прикључио без одобрења, што је откривено у контроли 5. септембра 2017. године”, наводе у ЕПС-у.

За последњи случај, додали су, обрачуната је неовлашћена потрошња електричне енергије у вредности 177.667 и купац је склопио споразум о одложеном измирењу дуга, који за сада поштује.​​

“На захтев купца, надлежни у нишкој дистрибуцији су га примили на разговор, објаснили процедуру утврђивања неовлашћене потрошње електричне енергије и издавања решења за поновно прикључење на дистрибутивни систем. Разговор је био јако непријатан уз бројне претње и увреде од стране купца”, навели су у ЕПС-у. Kориснику је, кажу, речено да закаже састанак код директора нишког огранка ЕДБ и да ће бити позван на разговор приликом првог пријема странака.

 

Infokliks

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here