ЦРНА ГОРА: Подгорица најавила уклањање споменика Пуниши Рачићу

Поделите:

Министарство спољних послова Црне Горе најоштрије је осудило откривање спомен обиљежја Пуниши Рачићу у селу Слатина надомак Андријевице и најавило уклањање споменика.

Из министарства наводе да је тај „ретроградан индивидуалан чин којим се велича лик и дјело атентатора на краља Николу и убице хрватских посланика у тадашњој Народној скупштини Краљевине Срба Хрвата и Словенаца реализован без знања Владе и државних органа Црне Горе“.

„Надлежни државни органи ће предузети све неопходне, законом утврђене активности у правцу уклањања поменутог спомен обиљежја, којим се вријеђају не само најдубља осјећања хрватског народа и државе, већ се настоје продубити политичке подјеле у Црној Гори“, наводи црногорски МИП.

Иницијативу да се у селу Слатина родном мјесту Пунише Рачића постави спомен-обиљежје, покренуло је братство Рачића.

Спомен-обиљежје је постављено јуче, а иницијатори одбацују наводе да је Пуниша Рачић злочинац и додају да је „бранио своју част и образ када је на увреде у Народној скупштини 1928. године одговорио пуцњима из пиштоља“.

Рачић је тада убио народне посланике из Хрватске – Павла Радића и Ђуру Басаричека, а ранио Стјепана Радића, Ивана Гранђу и Ивана Пернара. Одслужио је 14 година затвора.
У Општини Андријевица наводе да подизање споменика Пуниши Рачићу није у њиховој надлежности. Комунална инспекција тог града изашла је на терен, начинила записник и обавијестила државну инспекцију.

Црногорским Законом о спомен-обиљежјима, између осталог, прописано је да није дозвољено подизати споменик за догађај, који означава губитак слободе или независности Црне Горе, симболизује сарадњу са окупатором, лицу које је било сарадник окупатора, заступало фашистичке, шовинистичке или нацистичке идеје и које је у историји Црне Горе или у историји човјечанства имало негативну улогу.

РТРС, Срна
Поделите:

5 Коментари

  1. Дивљак који није схватио да је парламент место где се парла и где се бори речима, обрукао је српски народ и изазвао бес и мржњу код Хрвата – што је у знатној мери олакшало долазак усташа из Италије.

  2. Из министарства наводе да је тај „ретроградан индивидуалан чин којим се велича лик и дјело атентатора на краља Николу и убице хрватских посланика у тадашњој Народној скупштини Краљевине Срба Хрвата и Словенаца реализован без знања Владе и државних органа Црне Горе“.
    😉

  3. Па зар споменик није постављен као одговор на споменик Мири Баришићу? Да ли је овај други срушен, а споменици Степинцу? Који критеријум важи – ко је злочинац, а ко није?

  4. Пуниша Рачић јесте претходне вечери изашао из канцеларије министра унутрашњих дела А.Корошеца, словеначког католичког свештеника, којег прати прича да му је циљ оправдавао свако средство.

  5. Убиство Стјепана Радића (омиљеног хрватског политичара) и његових колега, утрло је пут усташама. Од тог убиства, усташе су кренули са паролом :

    “Срби су дивљаци и убице ! Не само да су нам убили краља у Сарајеву, него и посланике у Београду”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here