Црна Гора у парламенту поништава одлуке скупштине из 1918.

, Image: 41325016, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LOOK-foto
Поделите:

Званична Подгорица сматра да је тада укинута суверена, међународно призната држава која је имала устав, владаоца, Народну скупштину, као уставотворни и законодавни орган, владу, правни поредак

Владајућа Демократска партија социјалиста размишља да предложи парламенту резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине из 1918, пише Побједа.

Подгоричка скупштина 1918, чији је званични назив Велика народна скупштина, према тумачењу актуелних власти у Црној Гори и дела историчара, установљена је супротно тада важећем Уставу државе Црне Горе и њеном правном поретку.

Скупштина је 26. новембра 1918. донела одлуку којом је укинута држава Црна Гора, њена територија унитаристички сједињена (припојена) територији државе Србије и њен народ инкорпориран у српски.

Званична Подгорица сматра да је тада укинута суверена, међународно призната држава која је имала устав, владаоца, Народну скупштину, као уставотворни и законодавни орган, владу, правни поредак.

“ДПС је ближа да, уместо закона, предложи резолуцију као резолутан политички акт, јер од раније сматрамо да су одлуке Подгоричке скупштине укинуте 1945. и 2006. године”, рекао је Побједи извор из врха ДПС-а.

Очекивано је да ће, уколико такав документ буде на посланичким клупама, добити подршку владајуће коалиције.

Представници ДПС и СД раније су поручили да би њихове партије подржале документ којим би се поништиле одлуке Подгоричке скупштине.

Никола Ракочевић из ДПС-а тада је за Побједу казао да је “иницијатива да се у Скупштини да прилог историјском преиспитивању 1918. неопходна и праведна”, док је Стефан Шустер из СД-а рекао да би његова партија подржала такав акт уколико буде у скупштинској процедури, да би се, како је истакао, “једном за свагда ставила тачка и на ту превару Црне Горе”, пренео је портал РТЦГ.

 

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here