Црначки немири захватили 35 градова САД, Трамп тражи интервенцију Националне гарде

Поделите:

ЦРНАЧКЕ демонстрације – које су почеле након полицијског убиства црнца Џорџа Флојда у Минеаполису – већ су захватили 35 великих и средњих градова САД.

Већ су и на улицама Сијетла, Сан Франциска, Лос Анђелеса, Чикага, Њујорка, Бостона, Њу Орлеанса, Лас Вегаса и низа других.

Полиција је већ ухапсила преко 1.700 људи у 22 града.

Индикативно је да је трећина похапшена у Лос Анђелесу!

Немири трају већ пет дана иако у неколико градова насрпам демонстраната – поред полиције – стоје и припадници Националне гарде.

Доналд Трамп је оценио да је то недовољно и позвао је градове и државе чији гувернери и градоначелници припадају Демократској странци да ангажују Националну гарду „пре него што буде касно“.

Свом апелу-захтеву додао је и ово образложење:

„Демократе које управљају градовима и државама САД требало би да обрате пажњу на то како су јуче заустављени радикални леви анархисти у Минеаполису. Национална гарда је одрадила одличан посао“.

Према његовим рречима, у сузбијање немира укључено је око 5 хиљада бораца Националне гарде САД.

Варницу је укресало полицијско убиство у Минеаполису црнца Џорџа Флојда. Чудно убиство: притиском коленом у врат жртве.

А то колено је утолико чудније – или мање чудно! – што се разоткрило да су се Флојд и полицајац-убица Дерек Шовин веома добро познавали. Јер, пуних 17 година су радили као „избацивачи“ у једном ноћном клубу.

Флојд као унутрашњи, а Шовин као спољни.

Како се испоставило, жртва и убица су некада били колеге и радили као избацивачи у једном од ноћних клубова Минеаполиса. Међутим, то није једина `загонетка` везана за „црни мајдан“ у том граду из ког је све кренуло.

Градоначелник Минеаполиса, Џејкоб Фреј, изјавио је да већина најагресивнијих демонстраната уопште не живи у његовом граду. А ни у околним..

„Изазивачи нереда нису становници Минеаполиса. Дошли су са стране да би у овоме учествовали“.

Мелвин Картер, први човек суседног града (Сент-Пола), изјавио је такође да су актери немира „стигли из других (америчких) држава“.

Трамп не крије да америчке службе безбедности измају сазнања да у немирима најактивније учествују припадници покрета Антифа и већ затражио да буде проглажен за терористичку организацију.

Председник САД чак наглашава да демонтрације поводом убиства Флојда „предводе Антифа и други левичарски екстремисти“.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here