Црногорци кад неће српску тробојку вијориће им се свуда албански орао

Поделите:

Генци Ниманбегу предложио је Скупштини Црне Горе измене Закона о јавном реду и миру. Предлог је да се укине забрана истицања симбола друге државе на јавном месту.

Посланик коалиције „Албанци одлучно“ Генци Ниманбегу предложио је да се укине законска одредба која предвиђа да се грађани који на јавном месту истакну или употребе заставу, грб или било који симбол друге државе, без одобрења, казне новчано или затвором.

За овај прекршај, Закон предвиђа да грађани плате новчану казну од 100 до 500 евра, или да одслуже затворску казну од 30 дана. За исти преступ, фирма која на јавном месту, без одобрења или јавног позива, истакне или употреби обележја друге земље, сходно Закону, платиће казну од 2.500 до 5.000 евра.

Према оцени Ниманбегуа, потреба доношења закона о изменама Закона о јавном реду и миру резултат је праћења примене његовог 23. члана.

– Примера име више. Тако су туристи у Будви кажњени по пријави Центра безбедности (ЦБ) зато што су носили албанску заставу. Најновији случај је из Улциња, када је грађанин, приведен у ЦБ, морао да да изјаву због истицања националног симбола за Дан заставе албанског народа и запрећено му је новчаном казном – казао је Ниманбегу.

Он је нагласио и да је Црна Гора туристичка дестинација у којој су истакнуте десетине застава грађана и предузећа, као и туриста који посећују Црну Гору.

Самим тим, како тврди Ниманбегу, поштујући Закон, сви они би требало бити кажњени, додајући да је одредба самим тим дискриминаторска, те да је треба обрисати.

Он је подсетио и да су приликом усвајања закона пре седам година упозоравали на спорност, најављујући да ће његова примена бити селективна.

Уколико се предлози измена Закона о државним симболима усвоје, Ниманбегу сматра да ће се остварити већи степен људских права и слобода у Црној Гори.

Прича о црногорским државним симболима већ годинама је једна од главних тема око које се Црногорци не могу сложити, а то су нова застава црвене боје са грбом на средини и златним орлом, која је православни народ такође поделила, као и химна „Мајска зора“, а посебно стихови Секуле Дрљевића.

Недавно је Влада утврдила Предлог закона о изменама и допунама Закона о државним симболима и Дану државности, којим је за неустајање на химну предвиђена казна од 300 до 2.000 евра.

– Уводи се обавеза јавних установа чији је оснивач држава односно Општина да се застава стално вије на зградама у којима су смештени ти органи и те установе. Такође у Предлогу измена и допуна Закона уводи се обавеза устајања присутних приликом извођења химне Црне Горе, као и одговарајућа казнена одредба уколико се прекрши овај члан Закона – саопштио је тим поводом тада министар културе Александар Богдановић.

Тробојка је и даље видљива, али једино на славама, свадбама, црквеним празницима и на политичким протестима.

Са друге стране, надлежни органи неретко зажмуре када се завијоре „двоглави орао“ Албаније, хрватска шаховница или љиљани са заставе Санџака, која је лепршала и на свадби сина функционера СДП-а, Џавида Шабовића.

ИМАЈУ ОПЕТ ИСТЕ ЗАХТЕВЕ

Негодовања на рачун Закона о јавном реду и миру, могла су се чути из редова мањиских странака док се о усвајању његових измена још увек расправљало. И тадашњи посланик Нове Српске демократије, Будимир Алексић је то решење назвао дискриминаторским. Како је тада тврдио, поменута забрана је озакоњена само да би се онемогућило истицање српске тробојке на свадбама. Представник албанске мањине у тадашњем скупштинском сазиву, Васељ Сиништај, бранио је црвену заставу са црним двоглавим орлом, тврдећи да она није државна застава Албаније, већ симбол Албанаца, у којој год се они земљи налазили.

Вечерње новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here